3 razloga da pohranite dio vašeg imetka u Bitcoine

Koje prednosti imaju digitalne valute u odnosu na tradicionalne valute (koje izdaju vlade), a koje su poznate i pod nazivom fiat novac?

Da, fiat novac ima neke velike prednosti u odnosu na digitalne valute u smislu stabilnih cijena. Također, budući da je pohranjen u banci, vi se trebate manje brinuti o sigurnosti jer je depozit zajamčen do određene razine od strane vlade i banke se brinu o sigurnosti depozita umjesto vas i za vas. S druge strane, digitalne valute su iznimno nestabilne i vlasnici digitalna valuta se trebaju educirati o njihovom spremanju na sigurno i o sigurnosti.

Međutim, ovo je samo polovica priče. Sve ovo je točno do točke kada počnete razumijevati što se događa u današnjem svijetu i shvatite da nešto od vašeg bogatstva trebate zaštititi kroz digitalne valute kao što je Bitcoin i uložiti ga kroz alternativne načine.

Kreatori svjetske politike pokušavaju ukloniti teret poreznih obveznika koji opet trebaju spašavati banke kao što smo vidjeli u nedavnoj financijskoj krizi, a njihov odgovor je bail-in. Bail-in je proces u banci koja ima pravo nad vlasništvom vašeg novca deponiranog u banci.

Bail-in možemo prevesti kao “ubacivanje” ili “ukrcavanje”. To je postupak kojim će se gubici pokriti na teret dioničara, a novi kapital do potrebne razine formirati pretvaranjem kredita, odnosno obveznica i možda neosiguranih depozita u kapital. Takav je postupak prvi put primijenjen u rješavanju ciparske krize. Bail-in klauzulom traži se od klijenta suglasnost da umanji ili poništi potraživanje ako banka zapadne u financijske teškoće. Takva direktiva za spašavanje u EU počela je od početka 2016. godine.

Kada položite svoj novac u banku, događaju se tri stvari:

  1. Banka postaje zakonskim vlasnikom vašeg novca.
  2. Banke troše vaš novac kako žele izdavanjem kredita kako one žele.
  3. Banke stvaraju daljnji novac, u stvari 97% novca u gospodarstvu s vašim pologom, kolateralno kroz sve kredite.

Dakle, u slučaju da banka upadne u nevolju, što je vrlo vjerojatno s obzirom da ne postoji istinska bankarska reforma nakon posljednje krize, umjesto (bail-out, plan spašavanja) novca od poreznih obveznika za spašavanje banke, banka će koristiti vaš depozit.

Bankarski sustav se ne razlikuje od L50bn Ponzi sheme koja je Madoffa poslala u zatvor na 150 godina. Banke traže novi novac za isplatu starog novca koji ne postoji. Vlada pokreće istu shemu kroz obveznice, oni trebaju izdati nove obveznice da plate kamatu na stare obveznice, a nacionalni dug se mora povećati zauvijek kako bi vlada mogla nastaviti vrtiti se u krug.

 

Kako da zaštitite sebe i nešto vašeg bogatstva od bail-in klauzule?

Iako su izuzetno nestabilne (vrijednost im raste i pada prema ponudi i potražnji, što je u redu, tako i treba biti) i morate potrošiti malo vremena za učenje kako napraviti papirnate novčanike i pohraniti digitalnu valutu u hladnu offline pohranu (cold storage) tako da ju u potpunosti zaštitite od hakera, digitalne valute poput Bitcoina su jednostavan način da zaštitite nešto od vaše štednje.

Možete ih čak i pohraniti u sefove uz naknadu ako ne želite naučiti bilo što od ovih sigurnosnih stvari. Digitalne valute još uvijek trebaju proći dug put kako bi bile jednostavnije za korištenje, ali to se poboljšava svaki dan.

 

Postoje tri velike razlike između fiat valuta i digitalnih valuta:

  1. Vi potpuno posjedujete svoju digitalnu valutu i ona je pohranjena kod vas.
  2. Možete ju rasporediti kako želite i prenositi od osobe do osobe. Za razliku od bankovnog računa, digitalna valuta ne ovisi o vašem bogatstvu, spolu, rasi ili kako ćete ju trošiti. Digitalna valuta je dostupna svima koji su spojeni na Internet.
  3. Digitalnu valutu može kreirati bilo tko ako preuzme softver na svoje računalo i sudjeluje u procesu koji se zove rudarenje (eng. mining). Tako da digitalna valuta nije kreirana od strane banaka, nego je kreirana od strane ljudi, bez zaduživanja.

Zapamtite da je, za banku, bilo koja vaša imovina podložna da bude bail-in, kao i to da je gotovo svaka imovina integrirana s bankarstvom, s izuzetkom određenih roba poput zlata.

Dakle, kako biste se lakše zaštitili od novih bail-in pravila, trebate potražiti alternativu za svoju imovinu kao što su digitalne valute, od kojih je najveća Bitcoin.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *