47 genijalnih savjeta za eliminiranje dugova

Ovo nije korak-po-korak vodič. Ovo je popis ideja i savjeta. Postoje mnogi prijedlozi na istu temu ali sa drugačijim pristupom. Na primjer, postoji nekoliko savjeta o kreativnost, tako da ćete potrošiti manje na zabavu, jelo, i slično. Oni su u osnovi isti savjet – ali s različitim prijedlozima.

Također, ovdje nailazimo i na kontradiktorne savjete. Na primjer, jedan kaže da otplatite kreditne kartice s najvišim kamatama, dok drugi kaže da otplatite onaj s najnižim iznosom. Oba su ispravna pristupa sa čvrstim razlozima u pozadini, a svaki pristup će funkcionirati za različite ljude. Pronađite savjete koji će funkcionirati najbolje za vas, i pokušajte s njima.

 

Ideje i savjeti #1-10

1. Nemojte ulaziti u dug. Koristite gotovinu za sve vaše kupovine i ne uzimajte ništa na dug osim kuće i automobila.

2. Trošite manje nego što zaradite.

3. Kada je dug otplaćen, stavite 60% u štednju i uživajte u preostalih 40%.

4. Imajte samo jednu kreditnu karticu s niskim ograničenjem i samo jedan kredit uz mjesečnu otplatu koja ne prelazi 25% od prihoda.

5. Najprije napravite (crni) fond za hitne slučajeve. Otplatite dug tek nakon toga.

6. Vratite kreditne kartice.

7. Prestanite koristiti kreditne kartice kako biste otplatili slijedeću ratu duga. Prestanite ulaziti sve dublje u dug.

8. Nemojte previše otplaćivati (preplaćivati rate) svoje dugove – ostavite si dovoljno za redovne životne troškove.

9. Izbjegavajte jesti vani. Kuhajte vlastite obroke, osim na vrlo posebnim prigodama.

10. Za zabavu, posjetite prijatelje i budite kreativni kako biste sebe i svoju obitelj zabavili bez da potrošite i novčića.

 

Ideje i savjeti #11-20

11. Nemojte otplaćivati rate za kreditnu karticu iz vašeg (crnog) fonda. Ne dirajte vaš (crni) fond za hitne slučajeve – kao da to ne postoji!

12. Pogledajte koji vam izdaci uskoro nadolaze i planirajte za njih, tako da ne morate ići u dug kada se oni pojave.

13. Napraviti budžet – svrhu za svaki euro (uključujući i neku rezervu).

14. Pristupite dugu po sistemu Snježne kugle – platite minimum od svega, napadnite najmanji iznos sa svim dodatnim novcem kojeg možete sastaviti a zatim prijeđite na sljedeći.

15. Budite na istoj strani kao i vaš supružnik ili partner. Suprotstavljeni interesi su samoubojstvo.

16. Prepoznajte svoje sklonisti k trošenju (i svoje obitelji) i stavite ograničenja na njih. Umjesto toga razvijte dobre navike.

17. Nastavite pokušavati i nemojte odustati. Promjena je teška i to zahtjeva drastičnu promjenu u načinu razmišljanja i ponašanja kako biste izašli iz duga. Svatko to može učiniti – sve dok stvarno želi učiniti.

18. Prestanite trošiti! Morate zaista to učiniti. Inače, vi ćete sebe staviti na financijsku dijetu, a zatim ćete se slomiti i naći opravdavanje zašto vi zaslužujete potrošiti toliko novca na novi pametni telefon kada imate savršeno dobar telefon i 20,000 € u dugovima.

19. Počastite sebe za svako malo postignuće. No, nemojte trošiti neozbiljno.

20. Promijenite sebe. Ako imate supružnika ili partnera koji je pridonio ulasku u dug, to može biti veliki izazov da biste ih promijenili (njihove navike trošenja). Usredotočite se na to da najprije promijenite svoj stav i ponašanje.

 

Ideje i savjeti #21-30

21. Budite realni. Ako ste počeli gomilati dugove prije tri ili četiri godine, shvatite da će vam trebati više od tri ili četiri godine da se izvučete iz duga i da ostanete bez tog tereta.

22. Eliminirajte. Pogledajte što vam je zaista neophodno i budite spremni na kompromise. Kabelska TV, satelitski radio i ručkovi u uredskoj kantini nisu potreba. Ako vam je teško odustati od toga, uzmite kalkulator i pokušajte izračunati koliko trošite na sokove, slatkiše i nepotrebne stvari. Vi ćete se zaprepastiti s dobivenim iznosom.

23. Budite kreativni. Ako postoji nešto za što mislite da nemate vremena, pronađite način. Na primjer, kuhanje kod kuće je mnogo jeftinije nego jesti vani.

24. Budite strpljivi. Smanjenje duga je dugotrajan i spor proces. Ovisno o metodi koju koristite, možda u početku ne primjećujete značajniji napredak ali to će se dogoditi.

25. Prestanite posuđivati novac – bez obzira na sve! To znači da nema više kreditnih kartica, nema više kredita za automobil, nema više gotovine, itd. Ako si ne možete priuštiti nešto kupiti s gotovinom koju imate sada, onda vi sebi ne možete priuštiti tu kupovinu.

26. Držite novac u gotovini i kupujte s gotovinom. Od trenutka kad ste se spremili novac, vrlo je vjerojatno da ćete shvatili da ne trebate tu stvar o kojoj ste razmišljali da trebate kupiti. To se događa cijelo vrijeme.

27. Pratite svoje troškove u nekom od softvera. Kategorizirajte svoje troškove i pogledajte izvještaj koliko ste potrošili u svakoj kategoriji, tako da lako možete uočiti vaše problematična područja (jelo, odjeća, gorivo) a zatim ciljajte one za smanjenje. Uvijek trebate znati koliko točno novca imate na svom tekućem računu.

28. Napravite plan … bilo kakav plan. To je bolje da imate osrednji plan nego da ste bez plana. Kada su u nedoumici, Metoda Snježne grude je jednostavna i funkcionira dobro.

29. Isključite televiziju i odmah odbacite kataloge i druge vrste oglašavanja (ali ne i kupone!). Učinite to i vaš poriv za kupnju stvari koje vam ne trebaju neće trebati olovni uteg.

30. Preselite se u manje mjesto. To će vas prisiliti da se oslobodite mnogih stvari zbog kojih ste vjerojatno još uvijek u dugovima. To će vam pokazati koliko malo od tih stvari je zaista bitno.

 

Ideje i savjeti #31-40

31. Pregledajte svoje troškove i eliminirajte sve nepotrebne. Članarina u teretani u koju možda i tako ne odlazite, kabelska TV i sve druge vrste pretplata … pogledajte što vam najmanje treba.

32. Očekujete unapređenje ili povišicu? Pretvarajte se da se to nije ni dogodilo i ulijte sav novac od povišice u otplatu dugova.

33. Promjenite način razmišljanja o novcu. Izračunajte koliko novca zarađujete (neto) po satu. Učinite to bez obzira na to da li ste vlasnik tvrtke, dobivate plaću ili ste plaćeni po satu. Sada, primjenite vremenski faktor za svaku stvar koju namjeravate kupiti. Na primjer, je li to nešto što namjeravate kupiti vrijedno vaših 10, 20 ili 30 sati radnog vremena. Nakon što je iznos novca uklonjen iz jednadžbe a primjenjen vremenski faktor, potrošačke navike možete promijeniti preko noći.

34. Visoka kamata. Najprije otplatite kartice s najvišom kamatom.

35. Pronađite alternative. Ponekad trošimo puno na stvari jer pretpostavljamo da nema alternative. Je li kuhanje kod kuće tako loše kao što mislite? Što je s deset godina starim automobilima? Cimeri? Jeftiniji dijelovi grada? Jeftine trgovine? Knjižnice? Biciklizam? Nošenje pulovera i toplih papuča u kući preko zime tako da možete smanjiti grijanje? Postavljajte pitanja, eksperimentirajte, istražujte. Otkrijte vaše najveće troškove i još jednom dobro promislite.

36. Razmislite o svojim ciljevima. Možda želite štediti na hrani, odjeći i zabavi kako biste utrošili više na stanovanje, imali više djece i dopustili da jedan od roditelja ostane kod kuće s djecom. Prestanite trošiti novac na stvari za koje vas nije briga.

37. Otplatite više od minimuma.

38. Razmišljajte o bogatstvu a ne o dugu. Ako razmišljate “Ja izlazim iz duga.”, vi ćete i dalje držati razmišljanje o dugu. Ako razmišljate “Moja financijska situacija će pridonijeti mom cjelokupnom bogatstvu”, takav način vam omogućava da idete naprijed.

39. Dodatna gotovina. Kada zaradite dodatni novac iz prekovremenog ili bonusa, koristite ga da otplatite dug.

40. Dužničko ropstvo. Shvatite da je (gotovo svaki) dug = ropstvo. Ako vam ne smeta dug, zašto izlazite iz njega?

 

Ideje i savjeti #41-47

41. Otplatite najprije najmanji dug. Neki ljudi idu po pravilu da otplate najprije dug s najvišom kamatom ali drugi imaju za cilj da najprije otplate i zatvore najmanji dug. To je velika motivacija za nastavak.

42. Budite spremni da se žrtvujete. Zapamtite, vi ste vlasnik stvari. One ne posjeduju vas. Možete prodati jedan od vaših automobila i to može biti najbolji potez kojeg možete napraviti. To je tako osnažujuće znati da automobil ne visi nad vašim glavama.

43. Koristite kataloge iz supermarketa, planirajte jelovnik za tjedan dana, izrezujte kupone i stavite iznos novca koji ste uštedili od kupone svaki tjedan na štednju.

44. Počnite vrtlariti. Uzgajajte rajčice, grašak, grah i bilje u loncima ako nemate dvorište.

45. Zaradite više novca. Ponekad možete samo rastegnuti svoje sadašnje prihode. Ali kako možete pokrenuti online biznis, bez trošenja mnogo novca? I bez vlastitog proizvoda? Tako da prodajete tuđe proizvode – kao affiliate (podružnica).

46. Učite svoju djecu od najmlađih dana da ne ponavljaju iste (vaše) greške!

47. Pogledajte dokumentarce o kreditnim karticama i kreditima. Naljutite se, strašno se naljutite i počnite mrziti kreditne institucije. One su vam omogućile da napravite sami sebi neke grozne stvari. Prerežite svoje kartice i obećajte sebi da ih više nikada ponovno nećete koristiti. To je oblik ropstva.

 

Nadamo se da će vam ovo poslužiti kao vrijedan izvor savjeta – ostavite svoj komentar o njima i slobodno dodajte svoje savjete!


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *