5 najčešćih grešaka koje čine početnici u trgovanju kriptovalutama

Puno ljudi počinje pokazivati zanimanje za trgovanje kriptovalutama. Iako je ovo pozitivan razvoj, postoje neke zamke na koje trebaju paziti trgovci/novajlije. Ove pogreške su prilično česte i mogu vas olakšati za nekoliko tisuća dolara u vrijednosti kriptovaluta ako ne budete oprezni.

Nemojte koristiti pogrešne mjenjačnice

Nije svaka mjenjačnica kriptovaluta dizajnirana da bude korištena za sve altcoine. Korištenje pogrešne mjenjačnice može dovesti do nepoštivanja povlačenja ili do toga da trgovinsko tržište postane nedostupno u pogrešno vrijeme. Uvijek napravite vlastito istraživanje prije nego povjerite nepoznatoj tvrtki svoj novac, jer to može biti teško – ako ne i nemoguće – ponovo ga izvući kad stvari krenu naopako.

Kupovanje na prevaru

Svijet alternativnih kriptovaluta ispunjen je brojnim mogućnostima, međutim, nije sve onako kao što se čini da je. Nažalost, za novake trgovce, prilično je teško razlikovati vrijedno i beskorisno trgovanje. Trebate izbjegavati bilo kakve nove novčiće dok se ne pokažu dobro na tržištu.

Istodobno, investitori i špekulanti žele kupiti potencijalno isplative novčiće što je prije i jeftinije moguće. Ulazak u kasnijoj fazi smanjit će šanse za dobivanje velike dobiti. Postoji vrlo lijepa ravnoteža za hod između kupnje novčića jeftinije i ulaganja u pump-and-dump (napumpaj i ispusti) muljaža u krivo vrijeme. Većina novaka trgovaca će doživjeti drugu opciju i prije nego što će napraviti svoj prvi veliki profit.

Odluke temeljene na panici

Panika može biti jedan od najgorih motivatora za pravu trgovinu. Tržišta su vrlo volatilna u altcoin sceni. Nema ništa loše u tome da ponekad osjetite težinu u želucu ali panika nikada ne bi smjela odrediti kako i kada trgovati. Mnogi novaci trgovci dopuštaju da njihove akcije budu vođene panikom i strahom.

Kompulzivne trgovine

Čudno je da na tržištu na kojem se može zaraditi i izgubiti u samo nekoliko sekundi, postoji i takva stvar kao “kompulzivno trgovanje” (prisilno trgovanje). Prečesto trgovanje tijekom dana može biti veliki problem za početnike trgovce, jer će oni donijeti pogrešne odluke i dopustiti da panika bude pokretač njihovih odluka. Praćenje tržišta je apsolutno nužno, ali se nužno ne mora skočiti na svaku priliku kad se ona pojavi. Teško je naučiti stil trgovanja od prvog dana. Greške će se morati događati sve dok ne pronađete ritam koji odgovara vašim potrebama.

Prsti na previše mjesta odjednom

S obzirom na ogromnu mnoštvo različitih vrsta altcoina koji se mogu kupiti i trgovati preko popularnih mjenjačnica, diversifikacija (rasporediti sredstva na više kriptovaluta a ne uložiti sve u jednu) je dobra ideja. Istodobno, postoji rizik od trgovanja previše altcoina odjednom, što vam se može osvetiti vrlo brzo. Najbolji savjet je da počnete s malim iznosima jednog ili dva novčića koji izgledaju legitimno i potencijalno profitabilno. Kako budete stjecali sve više iskustva, još uvijek je moguće dodatno diverzificirati portfelj i trgovati s više kriptovaluta.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *