Altcoins – Kompletan vodič

Pojam Altcoin zapravo je kratica za Bitcoin Alternative i opisuje sve decentralizirane digitalne valute osim Bitcoina. Altcoins su zapravo alternative za originalni Bitcoin koje pokušavaju poboljšati, svaka na svoj način, najmanje jednu karakteristiku Bitcoin tehnologije. Poboljšanja mogu biti u brzini transakcije, metodi distribucije, metodi rudarenja, itd.

Unatoč kratkoj povijesti kriptovaluta, do danas je izumljeno preko tisuću altcoina. Od te tisuće, većina altcoina nije dugo preživjela. Nasuprot tome, postoje neki primjeri ranih altcoina kao što su Litecoin, Namecoin i Dogecoin, koji ne samo da su do danas preživjeli nego se i nastavljaju razvijati.

Litecoin je altcoin koji ima više novčanih jedinica od Bitcoina – stoga vidi sebe kao neku vrstu “srebra” za razliku od Bitcoina koji je “zlato” na tom polju. Dash pruža platformu za potpuno anonimne transakcije, Ripple je unaprijedio protokol za jednostavnije izvršavanje plaćanja, …

Rani korisnici Bitcoina tvrde da su Altcoini posve nepotrebni i da neće uspjeti jer se ne mogu natjecati s Bitcoin infrastrukturom. Međutim, najvažnija uloga koju donose je decentralizacija. Decentralizacija je jedna od bitnih značajki Bitcoina. Kao decentralizirana valuta Bitcoin mora imati i decentraliziranu zajednicu. Altcoini osiguravaju zdravo natjecanje Bitcoinu, njegovi poduzetnici dobivaju inspiraciju i nastoje se stalno poboljšavati.

Koji je bio prvi altcoin?

Namecoin je rođen sredinom 2011. godine i to je zapravo prvi altcoin. Iako je također trebao djelovati i kao kriptovaluta, osnovni cilj Namecoina je pomoći decentralizaciji online identiteta. To bi cenzorima otežalo implementaciju i provedbu.

Trebate li ulagati u Altcoine?

Mnogi altcoini su stvoreni i nestali čak i prije nego što su mogli napraviti mali trag, poravnavajući na nulu sav novac uložen u njih. Tehnologija se brzo mijenja – ono što je bilo primjenjivo prije mjesec dana zasigurno nije važno danas, a tu su i tisuće Altcoina, a time i visoke konkurencije. Stoga ulaganje u Altcoine ima vrlo visok rizik. Ali s rizikom dolazi šansa, nije neuobičajeno pronaći Altcoine koji donose na stotine posto dobiti u razdoblju kraćem od jednog dana. Slično spekulativnim ulaganjima, morate pažljivo ulagati i nemojte zaboravite uložiti samo novčani iznos kojeg možete izgubiti bez da to previše utječe na vaš život.

Što je Pump and Dump?

Budući da je obujam trgovanja Altcoina vrlo nizak, ovaj potez može svatko relativno lako napraviti (osobito u odnosu na dionice kojima se trguje na Wall Streetu), a tu su i investitori koji imaju bitnu količinu Bitcoina (“kitovi”, eng. “whales”), lako je kreirati lažna podizanja stvaranja vrijednost samo onih kitova (naravno, morski kitovi, … nešto kao kada se kaže “pun kao brod”) koji su ih započeli. Proces počinje stvaranjem interesa (“Hype”) i određenim transakcijama oko jednog Alt koji je bio u komi kratko prije (ili je imao zanemariv volumen trgovanja). Kit, koji ima puno Bitcoina, šalje mnoge narudžbe koje uzrokuju početak naglog povećanja, u ovoj fazi mali investitori ulaze u igru usred vala i daju daljnji poticaj povećanju. Kit uživa u usponu i prodaje novčiće tim malim ulagačima i učinkovito napušta brod. Zatim, obično dolazi epizoda u kojoj više nema snage kupnje i brzo rastući novac (Pump), pada (Dump) čak i brže do niže točke prije povećanja. Istina, izgleda da ćete samo nešto malo za izgubiti kao mali investitor, ali kao valovi u oceanu – ako uhvatite val, nastavite i ostavite prije nego što padne – vi možete postići pristojnu dobit. Mnogi Altcoini koji su prošli Pump and Dump nisu se otada oporavili.

Kako odabrati Altcoins za ulaganje?

Važno je da se usredotočite na projekte s potencijalom. Dobar alt će imati raznoliku zajednicu iza sebe. Investirajte u Alternativnu Kriptovalutu tek nakon opsežnih istraživanja.

Gdje možete kupiti Altcoine?

Poput Bitcoina, postoje mjenjačnice kriptovaluta koje su specijalizirane za Altcoine. Najlakše i najjeftinije je da najprije kupite bitcoine na CoinMama a zatim ih zamjenite za altcoine (alternativna kriptovaluta) na Binance.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *