Bitcoin – nedostaci

Kao i kod bilo koje valute, uz upotrebu bitcoina postoje i nedostaci:

 

Bitcoini nisu široko prihvaćeni

Bitcoini su za sada još uvijek prihvaćeni od nedovoljno velikog broja online trgovaca. Za sada je neizvedivo u potpunosti se osloniti na bitcoine kao valutu. Postoji i mogućnost da bi vlade jednog dana mogle natjerati trgovce da ne koristite bitcoine kako bi se osiguralo da se korisnike transakcija može pratiti.

 

Novčanici se mogu izgubiti

Ako se pokvari tvrdi disk na vašem računalu ili ste izgubili pametni telefon, bitcoini su “izgubljeni”. Osim ako niste napravili backup pristupnih podataka ili ih zapisali na komadu papira i spremili na sigurno. Ako i to izgubite onda više ne postoji ništa što se može učiniti da ih se ponovo vrati. Ovaj novac će i dalje postojati u sustavu ali bez vlasnika.

 

Vrijednost bitcoina fluktuira

Vrijednost bitcoina se stalno mijenja u skladu s potražnjom. Što je veća potražnja za bitcoinima, oni imaju veću vrijednost, odnosno, cijenu.

 

To će uzrokovati deflaciju

Budući da je ukupan broj bitcoina ograničen na 21 milijun, to će uzrokovati deflaciju. Svaki bitcoin će biti vrijedan sve više i više kako se bude dolazilo do ukupnog broja bitcoina koji cirkuliraju u svijetu. Ovaj sustav je dizajniran da nagradi rane usvojitelje. Budući da će bitcoin svakim danom biti sve vredniji, to bi moglo dovesti do naglih povećanja i smanjenja potrošnje što će uzrokovati da će se bitcoin ekonomija mijenjati vrlo brzo i nepredvidljivo.

 

Nema fizički oblik

Budući da bitcoini nemaju fizički oblik, ne mogu se koristiti u fizičkim trgovinama. Uvijek se moraju pretvoriti u drugu valutu. Pa ipak, već sada postoje mnoge fizičke trgovine i usluge u kojima možete normalno plaćati s bitcoinom kao valutom. Vjerojatno i u vašem gradu.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *