Bitcoin – prednosti

Ovo su neke od glavnih prednosti korištenja Bitcoina u odnosu na druge valutne sustave:

 

Nema oduzimanja (pljenidbe) od treće strane

Budući da postoje višestruke kopije podataka o prometu, nitko ne može oduzeti bitcoine. Najviše što netko može učiniti jest prisiliti korisnika da pošalje bitcoine nekoj drugoj osobi. To znači da vlade ne mogu zamrznuti nečije bogatstvo. Korisnici bitcoina imaju potpunu slobodu da čine što god hoće sa svojim novcem.

 

Nema poreza

Ne postoji način da treća strana presretne transakcije Bitcoina te stoga ne postoji održiv način kako bi se proveo Bitcoin sustav oporezivanja. Jedini način da se plati porez će biti, ako netko dobrovoljno pošalje postotak (od iznosa koji se šalje) kao porez.

 

Nema praćenja

Osim ako korisnik nije objavio svoj novčanik javno, nitko ne može pratiti transakcije na njih. Nitko, osim vlasnika novčanika, neće znati koliko Bitcoina ima. Čak i ako je objavljena adresa novčanika, lako se može generirati nova adresa novčanika. To uvelike povećava privatnost u odnosu na tradicionalne valutne sustave, gdje treće strane potencijalno imaju pristup osobnim financijskim podacima.

 

Nema troškova transakcije

Slanje i primanje Bitcoina zahtijeva od korisnika da drži Bitcoin klijent pokrenut i povezan s drugim čvorovima. U osnovi, koristeći bitcoine, korisnici doprinose mreži, dijeleći teret odobravanja transakcija. Dijeljenje ovog posla uvelike smanjuje troškove transakcija i time čini troškove transakcije zanemarivim.

 

Nema rizika od “povrata uplate”

Nakon što su bitcoini poslani, transakcija ne može biti poništena. Budući da je vlasništvo s jedne bitcoin adrese prešlo na novu bitcoin adresu, mjenja se vlasnik i nakon što je to promjenjeno, to je nemoguće vratiti. Budući da samo novi vlasnik ima pripadajući privatni ključ, samo on/ona može promijeniti vlasništvo nad bitcoinima. To osigurava da nema rizika tijekom primanja bitcoina.

 

Bitcoini ne mogu biti ukradeni

Adresu bitcoina može promijeniti samo vlasnik. Nitko ne može ukrasti bitcoine, osim ako taj netko nema fizički pristup korisnikovom računalu i pošalje bitcoine na njegov račun. Za razliku od konvencionalnih valutnih sustava, gdje je samo nekoliko detalja za autentifikaciju potrebno za dobivanje pristupa financijama, ovaj sustav zahtijeva fizički pristup, što otežava krađu.


Podijeli ovo:

2 odgovora na “Bitcoin – prednosti”

  1. Aleksandra napisao:

    Postovani, kako i gde mogu da uplatim pare na neciji bitcoin racun? Ja sama nemam bitcoine a imam broj racuna doticnog kome treba da uplatim? Hvala

    • admin napisao:

      Na bitcoin adresu možete poslati jedino bitcoine. Ne možete poslati ništa drugo. Najprije trebate imati bitcoin novčanik, kupiti bitcoine i tek tada poslati na bitcoin adresu primatelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *