Bitcoin – tko, što, kako, zašto …?

Tko je kreirao Bitcoin?

Prve Bitcoin specifikacije i koncept su objavljeni 2009 godine od strane nepoznate osobe pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, koji je otkrio malo o sebi i napustio projekt krajem 2010. Bitcoin zajednica otada raste eksponencijalno.

Satoshijeva anonimnost je često postavljala neopravdanu zabrinutost zbog nerazumijevanja open-source prirode Bitcoina. Svatko ima pristup izvornom kodu i bilo koji programer može pregledati ili izmijeniti softverski kod. Kao takav, identitet izumitelja Bitcoina je danas relevantan kao i osobe koja je izumila papir.

 

Tko je uključen u Bitcoin?

Više od milijarde USD je uloženo u Bitcoin i blockchain tvrtke. To je rezultiralo uključenjem na tisućama tvrtki i stotinama tisuća pojedinaca iz cijelog svijeta.

 

Tko kontrolira Bitcoin mrežu?

Nitko ne posjeduje Bitcoin mrežu kao što nitko ne posjeduje tehnologiju koja stoji iza emaila ili interneta. Bitcoin transakcije su provjerene od strane Bitcoin rudara koji imaju oko toga razvijenu cijelu industriju. Programeri poboljšavaju softver ali ne mogu prisiliti na promjene u Bitcoin protokolu jer svi korisnici mogu slobodno birati koji će softver i verziju koristiti.

U cilju da ostanu kompatibilni jedni s drugima, svi korisnici trebaju koristiti softver u skladu sa istim pravilima. Bitcoin može ispravno funkcionirati samo uz potpuni konsenzus među svim korisnicima. Dakle, svi korisnici i razvijatelji imaju jak poticaj da zaštite taj konsenzus.

 

Što je Bitcoin?

To je prva decentralizirana peer-to-peer (isti sa istim, svatko sa svakim) mreža za plaćanje koja je pokretana od strane samih korisnika bez središnje vlasti ili posrednika. Bitcoin je prva praktična primjena i trenutno najistaknutiji sustav trostrukog knjigovodstvenog sustava koji postoji.

Bitcoin je najvažniji izum na Internetu od početka Interneta nakon izuma osobnih računala kakvih danas poznajemo.

 

Što su rekli …

Ja sam veliki obožavatelj Bitcoina … Regulacija potrebe opskrbe novcem treba biti depolitizirana.
Al Gore, Bivši američki potpredsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir

 

Bitcoin je tehnološki tour de force (bravura).
Bill Gates, Suosnivač Microsofta

 

Svaka informirana osoba treba znati o Bitcoinu, jer bi to mogao biti jedan od najvažnijih svjetskih razvoja.
Leon Louw, Nominiran za Nobelovu nagradu za mir

 

Kako funkcionira Bitcoin?

Iz perspektive korisnika, Bitcoin nije ništa više od mobilne aplikacije ili računalnog programa koji pruža osobni Bitcoin novčanik i omogućuje korisniku slanje i primanje bitcoina.

U pozadini, Bitcoin mreža dijeli masivnu javnu računovodstvenu knjigu pod nazivom “block chain” (lančani blok). Ova knjiga sadrži sve transakcije koje su ikad obrađene što omogućuje korisnikovom računalu da provjeri valjanost svake transakcije. Autentičnost svake transakcije je zaštićena digitalnim potpisom koji odgovara adresi za slanje, dakle omogućuje svim korisnicima da imaju potpunu kontrolu nad slanjem bitcoina.

Dakle, ovdje ne postoji prijevara, nema povrata uplata i nema identifikacijskih podataka koji bi mogli biti ugroženi i rezultirati krađom identiteta.

 

Zašto koristiti Bitcoin

Jednostavno (od osobe do osobe)
  • Šaljite Bitcoin iz vašeg računala, tableta, pametnog telefona ili drugog uređaja, bilo kome, bilo gdje u svijetu, danju i noću.
Sigurno (jaka kriptografija)
  • Bitcoin provjerava transakcije s istom tehnologijom šifriranja koja se koristi u bankarskim, vojnim i vladinim programima.
Otvoreno (potpuno decentralizirano)
  • Bitcoin je otvorenog izvornog koda (open-source). Nitko ga posjeduje; najpopularniji klijent (program) održava zajednica open-source programera.
Fer i pošteno (minimalna naknada)
  • Korištenje Bitcoin mreže je besplatno, osim dobrovoljne (vrlo male, svega nekoliko centi) naknade (toplo preporučamo da ovo koristite) koju možete koristiti za ubrzanje obrade transakcije.

 

Koristite li Bitcoin? Kakva su vaša iskustva?


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *