Kako izgraditi dugoročni Kripto portfelj

Tržište kriptovaluta je imalo povrat ulaganja preko 900% od početka 2017. godine (u vrijeme pisanja ovog teksta). Ne možete pronaći takav povrat ulaganja na burzi ili bilo gdje drugdje. Ako ste u siječnju uložili 500 dolara, zaradili ste 5000 USD za manje od godinu dana! Ova vrsta strategije poznata je kao dugoročno ulaganje, a ovaj vodič će vam pokazati kako da primjenite ovu metodu ulaganja – za konstrukciju dugoročnog portfelja kriptovaluta.

Dugoročno ulaganje je kao što naziv kaže – ulaganje na duže razdoblje. Svi definiraju “dugoročno” drugačije. Na tržištu dionica “dugoročno” znači sve što traje godinama. Međutim, s obzirom na činjenicu da se tržište kriptovaluta kreće iznimno brzo, možemo to skratiti na nekoliko mjeseci ili godinu dana. Ako promatramo ulaganja na burzu, legendarni investitor Warren Buffet zagovara dugoročno ulaganje zbog brojnih prednosti koje to nudi.

Prednosti dugoročnog ulaganja u kriptovalute

Povijesni statistički podaci rasta ekonomije dokazali su da to funkcionira. Ako pogledamo na S&P 500 tijekom petogodišnjeg razdoblja, vidjet ćemo da je postignut povrat od oko 60%. Isto se može reći i za FTSE 100, koji je ostvario povrat od 25% u istom vremenskom razdoblju. Tržišta općenito imaju tendenciju kretanja prema gore tijekom određenog vremenskog razdoblja, pa s tim na umu, dugoročno ulaganje ima svoje zasluge. To se može reći ne samo za posljednjih pet godina, već gotovo svakih 5 godina kroz povijest nove ekonomije.

Niže naknade: ako imate aktivni trgovinski pristup ulaganju, onda se očekuje da će naknade u mjenjačnicama umanjiti vašu dobit. S dugoročnom investicijskom strategijom, svaki investitor mora odabrati nekoliko kriptovaluta, a zatim čekati. Dugoročni investitor ne trguje svaki dan pa stoga ne treba brinuti o naknadama trgovanja.

Manje je riskantno: ulaženje i izlaženje iz trgovanja može značiti da vam nedostaju dani u kojima se ostvaruju značajni dobici. S dugoročnom investicijskom strategijom o tome ne trebate brinuti. Imajući u vidu tu činjenicu, kako bi se smanjila volatilnost, preporučujemo da za trgovanje koristite DCA metodu.

Sada kada su vam jasne prednosti dugoročne investicijske strategije, važno je razmotriti koje kriptovalute želite u svom dugoročnom portfelju ili kako da izgradite svoj portfelj. Prije toga trebamo prepoznati neke pokazatelje koje možemo koristiti za mjerenje potencijala našeg dugoročnog kripto projekta.

Pokazatelji dugoročne vrijednosti

Tržišni udio: to se može definirati kao udio tržišne kapitalizacije koju ima jedna kriptovaluta. Veliki tržišni udio obično ukazuje na dominantnost. Na primjer, tržišni udio Bitcoina trenutačno iznosi 60% (u trenutku pisanja) ukupne tržišne kapitalizacije u prostoru kriptovaluta. To možemo iskoristiti kao indikator kako bismo utvrdili dugoročnu održivost kriptovaluta, uključujući Bitcoin, u našem portfelju.

Upotrebna vrijednost: pri određivanju hoće li neka kriptovalutabiti ovdje i za nekoliko godina, moramo se zapitati, je li kriptovaluta korisna? Ima li tržište korisnika? Ovo pitanje je važno jer će najkorisnije kriptovalute biti te koje će vjerojatno biti široko prihvaćene. Uzmite Ethereum kao primjer, njegova korisna vrijednost proizlazi iz njegove funkcije koja dopušta programerima da grade decentralizirane aplikacije (DApps) na vrhu blokova. Možemo zaključiti da, sve dok Ethereum bude mjesto za razvoj DApp-a, vjerojatno će se održati i eventualno povećati njegova korisna vrijednost. Stoga, Ethereum bi bio održiva kriptovaluta u našem portfelju.

Transakcijski volumen: kako biste utvrdili da li se kriptovaluta stvarno upotrebljava, možete pogledati na njen volumen transakcija. U slučaju Ethereuma, njegov volumen transakcija dnevno iznosi oko 500.000 ETH. Povijesno gledano, ovo je broj koji se povećava i dok se ovaj uzlazni trend nastavlja, to potvrđuje dugoročnu održivost držanja Ethereuma u našem portfelju.

Razvoj tehnologije: ovo je ključni aspekt u kriptovaluti. Ako tehnologija iza kriptovalute ne ispunjava svrhu, onda je vjerojatno da dugoročno, kriptovaluta neće uspjeti. Primjer pozitivnog tehnološkog razvoja je Ethereumova nedavna Byzantium hard fork (izvedenica). Ovaj hard fork omogućio je da se više transakcija obrađuje na Ethereum blockchainu. Ovaj pozitivan tehnološki razvoj povećava vjerojatnost da Ethereum bude široko usvojen i tako ga još jednom čini prihvatljivim kandidatom za naš portfelj.

Tržišne vijesti: može se pojaviti da jedna kriptovaluta ima problem, a ovisno o tome što je taj problem, može značajno utjecati na dugoročnu održivost. Tržišne vijesti utječu na cijenu vaše kriptovalute i vrijednost vašeg portfelja, stoga je neophodno da ste spremni reagirati. Kao i tržišne vijesti, drugi čimbenici također mogu utjecati na cijenu kriptovalute. Sve u svemu, važno je biti u tijeku s informacijama koje se tiču kriptovaluta u vašem portfelju, tako da možete donijeti investicijske odluke na temelju pravih informacija.

Ovo su samo neki pokazatelji koje možete koristiti kako biste utvrdili dugoročnu održivost pojedine kriptovalute. S tim u vidu, sada se možemo posvetiti izgradnji portfelja, točnije, odrediti koji postotak svake kriptovalute trebamo držati u našem portfelju.

Apetit za rizikom

Izloženost određenoj kriptovaluti prvenstveno ovisi o vašem apetitu prema riziku. To se može definirati jednostavno kao, vašu toleranciju prema riziku. Na primjeru tradicionalnih investicijskih tržišta, ako je vaša tolerancija prema riziku neutralna, tipični investicijski portfelj bi bio 50% dionica i 50% obveznica. Poznato je da su dionice riskantnije od obveznica, ali kao rezultat toga nude i veće prinose. Obrnuto, obveznice obično predstavljaju sigurniju imovinu nego dionice, ali kao rezultat toga nude niže povrate. Kombinirano zajedno, proizvodi se uravnoteženi portfelj s ne previše rizika ali i s ne previše sigurnosti.

Ako ovo primijenimo na kriptovalutu, možemo izvući neke paralele između tradicionalnih tržišta i tržišta kriptovaluta. Obično se može smatrati da je Bitcoin manje riskantan nego nepoznati altcoin. Iz toga možemo prilagoditi našu razinu izloženosti koja će odgovarati našem apetitu prema riziku. Na primjer, vrlo rizični portfelj može biti 80% u kriptovalutama s malom kapitalizacijom i 20% u Bitcoinu. Koristeći se informacijama koje smo do sada prikupili, sada možemo izgraditi vlastiti dugoročni portfelj.

Dugoročni portfelj

Za gradnju vašeg dugoročnog portfelja s kriptovalutama možete se koristiti shemom u nastavku:

  • 50% kapitala / Niski rizik (Rezervirano za najmanji mogući rizik. Dugoročno držanje. BTC)
  • 30% kapitala / Srednji rizik (Super visoka kapitalizacija. Aktivno trgovanje. BTC, LTC, ETH)
  • 15% kapitala / Visoki rizik (Alternativne kriptovalute.)
  • 5% kapitala / Kockanje (Mala kapitalizacija. Margina.)

Zaključak

Ulaganje u tržište kriptovalute je uzbudljivo, ali također je važno osigurati da je vaša kriptovaluta sigurna; postoji previše priča o kriptovaluti koja je ukradena zbog lažne sigurnosti. Hardverski novčanici najbolji su način za zaštitu vaše kriptovalute. Preporučujemo hardverske novčanike Ledger Blue i Ledger Nano S. Više informacija pronaći ćete na njihovim webstranicama.

Živimo u uzbudljivo vrijeme i mudro je da se uključite u investiranje u kriptovalute. To je nova klasa imovine koja trenutno donosi bolji povrat od tradicionalnih tržišta (dionice, obveznice). Međutim, važno je imati strategiju. Ako nemate investicijski plan za ulaganje u kriptovalutu, može doći do velikog gubitka sredstava. Dugoročni investicijski pristup samo je jedna od strategija koju možete odabrati. Možete čak i prilagoditi dugoročni investicijski pristup koji će odgovarati vašem vlastitom stilu. Najvažnije je imati plan za svaki scenarij koji bi se mogao dogoditi.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *