Metoda Snježne lavine ili Metoda Snježne grude

Kada ste u dugovima, potrebno vam je rješenje. Otplata duga je, naravno, cilj – ali kako doći do toga? Kada je u pitanju otplata duga, postoje dvije popularne strategije: Metoda Snježne lavine ili Metoda Snježne grude.

Ako pokrenete snježnu lavinu, snijeg zahvaća snijeg koji mu se nađe na putu i sve se obrušava čupajući i lomeći stabla, s višeg prema nižem, s vrha prema dolini. Ako pak zakotrljajte dovoljno veliku (tešku) snježnu grudu, recimo u promjeru od jednog metra i pustite ju niz padinu, ona će na sebe sljepiti snijeg koji joj se nađe na putu i postajati sve veća i veća. Sad imate sliku kako to u prirodi funkcionira. Kad se govori o otplati kredita, to djeluje na sličan način.

Obje ove strategije s nazivima iz zimske tematike su djelotvorne za oslobađanje od duga, ali svaka od njih ima prednosti i mane.

 

Metoda Snježne lavine

Metoda Snježne lavine se sastoji od otplate duga najprije s najvišom kamatnom stopom. Nakon što je otplaćen u cijelosti, onda se usredotočite na sljedeći dug s najvišom kamatnom stopom i tako dalje, sve dok na kraju ne otplatite i preostali dug s najnižom kamatnom stopom. Budući da ste se najprije oslobodili duga s najvišom kamatnom stopom, metoda Snježne lavine vam štedi najviše novca. Zbog toga, to je matematički najbolje rješenje za otplatu vaših dugova. Korištenjem metode Snježne lavine vi ćete se najvjerojatnije fokusirati na otplatu dugova kao što su kreditne kartice i kreditne linije prije nego što se uhvatite ukoštac s tradicionalno niskim kamatnim stopama poput onih u studentskim kreditima.

 

Metoda Snježne grude

Metoda Snježne grude je metoda otplate duga najprije s najnižim iznosom, bez obzira na kamatnu stopu. Nakon što je otplaćen najmanji dug, onda uvaljajte uplatu u sljedeći veći dug i tako dalje, sve dok posljednjeg ne otplatite dug s najvećim iznosom. Rješavanjem, najprije vašeg najmanjeg duga, vi ćete vrlo brzo osjetiti osjećaj postignuća kad god otplatite iznos duga. To vam daje zamah (momentum) za rješavanje ostatka svog duga. Zbog toga je ova metoda najčešće psihički ili emocionalno najbolje rješenje da otplatite vaše dugove, čak iako će vas to koštati više novaca na duge staze.

 

Kako otplatiti dug

Kada je riječ o odabiru između ove dvije metode (ili bilo koje druge metode otplate reprogramiranog duga) prva stvar koju morate učiniti je napraviti popis svih dugova, njihove kamatne stope, stanja i minimalne uplate.

 

Koji pristup vam najviše odgovara s obzirom na vašu situaciju? I koji model ćete izabrati?


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *