MultiBit HD – Tutorijal za Windows korisnike

Preuzmite i instalirajte MultiBit HD

Odite na https://multibit.org/ i preuzmite MultiBit HD za Windows. Nakon preuzimanja instalacijskog programa, jednostavno dva puta kliknite na ikonu i slijedite upute na zaslonu. Kada Multibit HD pokrenete po prvi put, prikazat će se Čarobnjak koji će vas voditi kroz proces kreiranja novog novčanika. U većini slučajeva jednostavno prihvaćanje (default) zadanih postavki će biti dovoljno.

Pogledajte YouTube tutorijal koji će vam pokazati što možete očekivati kad pokrenete instalaciju.

Ispod opisujemo postavke, zaslon po zaslon.

 

Odaberite “Create Wallet” (kreiraj novčanik)

U ovom trenutku možete odabrati da se prebacite na već postojeći novčanik ili povratiti jedan od vaših novčanika pomoću riječi (fraza sjemena). U ovim uputama mi ćemo kreirati novi novčanik, po prvi put, tako da u ovom slučaju trebate odabrati opciju “Create Wallet”.

 

Napravite pripremu

Kreiranje Bitcoin novčanika je ozbiljan posao i mi preporučujemo da si uzmete nešto vremena kako bi se upoznali s koracima prije nego što nastavite.

Ukratko:

  • Odaberite mjesto za sigurnosnu kopiju (backup)
  • Zapišite riječi novčanika i datum (nemojte skenirati ili slikati!)
  • Potvrdite da ste točno zapisali podatke
  • Postavite lozinku za svakodnevno korištenje

Svaki od ovih koraka je neophodan kako biste maksimalno osigurali vaše bitcoine. Sve je detaljno objašnjeno na svakom ekranu.

 

Odaberite mjesto za sigurnosnu kopiju

Sigurnost je naporna, ali stvaranje sigurnosne kopije vaše datoteke je najlakši način da se osigurate i da se možete oporaviti od ozbiljnih problema koji se mogu pojaviti u budućnosti. Registracijom na renomiranu uslugu izrade sigurnosnih kopija kao što su SpiderOak ili Dropbox možete biti sigurni da su vaši podaci stalno prisutni u oblaku. Zatim, ako je vaše računalo izgubljeno, ukradeno, oštećeno ili pokvareno, vi ga možete zamijeniti, reinstalirati Multibit HD i povratiti vaše bitcoine na jednostavan način, tako što ćete pristupiti vašoj online sigurnosnoj kopiji.

Multibit HD uvijek sprema – šifrirane podatke. To se može povratiti samo pomoću riječi vašeg novčanika što vam daje vrlo visoku razinu zaštite.

Ako odmah nemate mjesto za backup, možete preskočiti ovaj korak i dodati ga kasnije. Preporučujemo da koristite backup kako bi izbjegli mogući gubitak podataka u budućnosti.

 

Kreirajte riječi novčanika

Riječi vašeg novčanika su skup od 12, 18 ili 24 riječi koje štite sve vaše bitcoine. Ako netko drugi dođe do riječi vašeg novčanika, oni mogu potrošiti sve vaše bitcoine. Zato, držite ove riječi tajnom, čuvajte ih na sigurnom. Vama ove riječi ne trebaju prilikom svakodnevne upotrebe Multibit HD programa, ali će vam trebati u hitnim slučajevima u kojima je računalo izgubljeno, ukradeno, oštećeno ili pokvareno.

Možete koristiti dugme “Refresh” (osvježi) da biste odabrali različite riječi novčanika, a možete i odabrati da imate više riječi ako je potrebno. Što imate više riječi, manje je vjerojatno da netko može pogoditi koje su to riječi. Default od 12 riječi smatra se dovoljno sigurnim za korištenje Bitcoin-a cijeli život, 24 riječi je ekvivalent Bitcoin privatnom ključu, što znači apsolutno sigurnim.

Preporučujemo da zapišete riječi vašeg novčanika pomoću olovke i papira, zatvorite u omotnicu, zaljepite ju i stavite u nezapaljivu kutiju zajedno s drugim vrijednim papirima.

Ako želite napraviti kopiju, možda za čuvanje u odvjetničkom uredu, koristite samo olovku i papir. Bilo koja vrsta digitalnog kopiranja (digitalni fotoaparat, mobilni telefon, skener, fotokopirni i sl) će ostaviti zapis riječi novčanika u internoj memoriji, a na taj način riječi novčanika mogu biti ugrožene. Jedino korištenje olovke, papira i zapečaćene omotnice osigurava maksimalnu sigurnost.

 

Potvrdite riječi novčanika

Kako biste bili sigurni da ste točno zapisali riječi novčanika, morate ih upisati. Obavezno uključite vremensku oznaku.

Kada ste ispravno upisali sve riječi vašeg novčanika, pojavit će se potvrdna poruka i vi ćete moći prijeći na sljedeći korak. Ako ne vidite potvrdnu poruku, provjerite sljedeće:

  • sve riječi su napisane malim slovima
  • sve riječi su ispravno napisane na američkom engleskom (na primjer, “color” ne “colour”)
  • jeste li ispravno unijeli oznaku datuma

Ako ste zapeli, koristite “Prethodno”, dugme za povratak. To će vam napraviti nove riječi novčanika, tako da možete pokušati ponovno.

 

Kreirajte lozinku

Lozinka je za svakodnevnu zaštitu vašeg novčanika. Svaki put kada pokrenete Multibit HD ili izvodite povlašteni postupak (trošenje, potpisivanje i sl.), trebat će vam lozinka. Ako zaboravite lozinku, ona se može povratiti pomoću vaših riječi novčanika i povratka sigurnosne kopije novčanika.

Preporučujemo da koristite alat za upravljanje lozinkama, kao što su LastPass ili KeePass, s kojima ćete automatski generirati i održavati jake lozinke.

Da bi bili sigurni da ste ispravno unijeli lozinku morate je unijeti dva puta i nakon toga će se prikazati poruka “verified” (provjereno).

 

Pregled

Nakon što ste kreirali svoj novčanik, ovdje možete vidjeti svoj napredak. Svaka faza je popraćena s kvačicom ili prekrižena za označavanje uspjeha ili neuspjeha.

 

Unesite lozinku

Ovo je prvi zaslon koji ćete vidjeti svaki put kada pokrenete Multibit HD. Jednostavno, unesite svoju lozinku i kliknite na dugme “Unlock” (otključavanje) (ili pritisnite ENTER) za početak korištenja svojeg novčanika. Možete koristiti dugme “Create” (kreiraj) za izradu novog novčanik. Možete koristiti dugme “Restore” (povrati), ako ste zaboravili lozinku ili trebate povratiti novčanik.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *