Mycelium Bitcoin Wallet – Tutorijal za Android korisnike

Ovaj tutorijal će vam pokazati kako kreirati i osigurati Mycelium Bitcoin Wallet na vašem Android telefonu/tabletu i kako slati i primati uplate. Mi preporučujemo Mycelium Bitcoin Wallet svim novim i iskusnim Bitcoin korisnicima. To je siguran novčanik, jednostavan za korištenje i ima puno zanimljivih funkcionalnosti.

 

Što je Bitcoin wallet (novčanik)?

Bitcoin novčanik je softverski program ili aplikacija koja vam omogućuje korištenje Bitcoin mreže za plaćanje (ili blockchain, kako se obično naziva). Na isti način, kao što vam je potrebna email aplikacija (npr. Gmail, Yahoo Mail, itd) za slanje i primanje email poruka, za slanje i primanje bitcoina vama treba Bitcoin novčanik.

Bitcoin novčanik upravlja vašim Bitcoin adresama i privatnim ključevima. S novčanikom, vi možete trošiti i spremiti svoje bitcoine. Bitcoin adresa, koja je povezana s vašim Bitcoin iznosom je vaš identitet na Bitcoin mreži. Privatni ključ vam omogućuje da trošite bitcoine iz te adrese. Privatni ključevi i Bitcoin adrese mogu biti predstavljeni kao niz brojeva i slova ili kao QR kod. Bitcoin novčanik je sučelje kojeg koristite za pristup Bitcoin mreži.

Napomena: Biti vlasnik Bitcoina znači biti u posjedu s njim povezanog sjemena (eng. seed) ili privatnog ključa. Vi uvijek trebate napraviti sigurnosnu kopiju (backup) vašeg sjemena novčanika – to vam treba u slučaju da izgubite pristup svom novčaniku (npr. gubitak telefona, zaboravljena lozinka). To možete učiniti tako da to jednostavno napišete na komad papira. Sjeme se sastoji od niza nasumično generiranih riječi.

 

KORAK #1: Kreirajte svoj novčanik

Idite na Google Play Store i preuzmite Mycelium Bitcoin Wallet

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mycelium.wallet

 • Kad Mycelium završi s preuzimanjem i instaliranjem, idite na početni zaslon i otvorite aplikaciju.
 • Vaš novčanik je odmah spreman za upotrebu, ali mi preporučujemo da ga odmah osigurate.

 

KORAK #2: Postavite i osigurajte svoj novčanik

Najprije ga zaštitite od krađe s PIN kodom
 • Otvorite postavke.
 • Odaberite “set pin code”.
 • Postavite PIN i pazite da ga ne zaboravite.

Bez PIN koda, vi ne možete trošiti bitcoine i ne možete pristupiti svojem sjemenu za oporavak (eng. master recovery seed)!

Sada, kada je vaš novčanik zaštićen s PIN kodom, trebate napraviti sigurnosnu kopiju. Sigurnosna kopija štiti vaš novčanik u slučaju da izgubite telefon ili zaboravite PIN.

Napravite sigurnosnu kopiju
 • Otvorite postavke.
 • Odaberite “backup”.
 • Unesite PIN kod kako biste dobili pristup za frazu za oporavak.

Novčanik će prikazati 12 generiranih riječi, jednu po jednu. Od vas se traži da točno zapišete tih 12 riječi. Ove riječi zapišite rukom na papir. Nakon toga će od vas biti zatraženo da unesete ove riječi, kako bi se osiguralo da ste ih zapisali ispravno!

Važno! – Nećete biti u mogućnosti uzeti screenshot. Nemojte zapisivati ove riječi na računalu ili što je još gore, u email poruku! Svatko tko ima pristup ovim riječima može imati pristup vašim bitcoinima!

 

Što ako izgubite svoj telefon ili lozinku (PIN kod)?

U slučaju da je vaš telefon ukraden ili izgubljen, vaši bitcoini ne mogu biti potrošeni bez vašeg PIN koda. Međutim, iskusni haker može relativno lako razbiti vaš PIN kod. Ako mislite da se to vama može dogoditi (npr. telefon vam nije pao u bunar nego je ukraden), nemojte paničariti i odmah poduzmite sljedeće korake:

Ako ste izgubili PIN kod

Ako ste izgubili PIN kod a imate zapisano 12 riječi, jednostavno deinstalirajte Mycelium, zatim ga instalirajte ponovo.

Ako ste izgubili telefon/tablet

Ako ste izgubili svoj telefon, trebat će vam novi Android uređaj na kojeg ćete instalirati Mycelium.

Postupak povrata novčanika

Kada otvorite Mycelium Bitcoin Wallet (nakon nove instalacije) po prvi put, od vas će se tražiti da odgovorite želite li kreirati novi novčanik ili oporaviti novčanik. Odaberite opciju za oporavak novčanika (eng. recover wallet). Od vas će biti zatraženo da unesete frazu za oporavak (12 riječi), a nakon toga vaš novčanik (i svi bitcoini) će se vratiti!

Najgore što vam se može dogoditi

Ako izgubite sigurnosnu kopiju, odnosno frazu za oporavak (12 riječi) – tada ste izgubili novac. On i dalje postoji na mreži ali bez vlasnika. Nemojte da vam se ovo dogodi. Na internetu postoji staro pravilo: ako nemate podatke pohranjene barem na dva, tri mjesta – vi nemate ništa! Backup, backup, backup! U ovom slučaju možete zapisati frazu na komad papira i spremiti u sef!

 

KORAK #3: Primanje bitcoina

1. Za primanje uplate idite na karticu Balance (stanje) i odaberite “Receive” (primi).
2. (Neobavezno) Zatražite iznos odabirom na ikonu tipkovnice pod “Optional Amount” (iznos po vašem izboru)
3. Podijelite svoju Bitcoin adresu s pošiljateljem tako što ćete napraviti bilo što od sljedećeg:

 • Dopustite pošiljatelju da skenira vaš QR kod, ili
 • Ručno pošaljite vašu Bitcoin adresu pošiljatelju pomoću “Copy to Clipboard” (kopiraj u međuspremnik) i zaljepite u poruku ili “Share Bitcoin Address” (podjeli bitcoin adresu) što će vam dati različite dostupne opcije.

4. Sačekajte da vam pošiljatelj pošalje uplatu.
5. Jeste li dobili uplatu, to možete provjeriti odabirom na karticu Transactions (transakcije).

NAPOMENA! – Vi ne možete odmah slati sredstva koja ste upravo primili dok ne dobijete najmanje jednu potvrdu (otprilike 10 minuta).

 

KORAK #4: Slanje bitcoina (plaćanje)

1. Da biste izvršiti uplatu idite na karticu Balance i odaberite “send” (pošalji).
2. Sada možete učiniti bilo što od sljedećeg:

 • Skenirajte primateljev QR kod pomoću “Scan QR Code” (najjednostavniji i najbrži način), ili
 • Zaljepite Bitcoin adresu pomoću “Clipboard”, ili
 • Ručno unesite njihovu Bitcoin adresu pomoću “Manual Entry”.

3. Nakon što ste unijeli njihovu adresu, unesite iznos koji želite poslati odabirom ikone tipkovnice ispod “Enter Amount”

NAPOMENA! – Ako plaćate online, iznos za slanje se najčešće unosi automatski prilikom skeniranja QR koda. U ovom slučaju, NEMOJTE MJENJATI iznos.

4. Nakon što ste zadovoljni s iznosom, taknite na “OK” da biste se vratili na zaslon za plaćanje.
5. Provjerite jesu li svi podaci točni i a zatim taknite na “Send”.
6. Unesite PIN kod za potvrdu transakcije i vi ste gotovi! (Transakcije možete provjeriti pod karticom Transactions.)

 

Još jedna stvar za kraj. Vjerojatno ste primjetili da mi pišemo Bitcoin i bitcoini. Nije greška. Bitcoin kao mreža piše se velikim početnim slovom a bitcoini u novčaniku pišu se malim početnim slovom jer je to valuta.

Nego, kako vam se sviđa raditi s aplikacijom Mycelium Bitcoin Wallet? Obično je prvi put sve komplicirano ali nakon što par puta pošaljete i primite bitcoine, sve će vam biti lako i jednostavno.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *