Ovaj tip je izgubio $67.000 u bitcoinima kad je nadogradio svoje računalo

Imati bitcoin novčanik na računalu ima puno smisla za korisnike ali oni to ne uzimaju uvijek u obzir kada nadograđuju svoju mašinu. Jedan tip je nadogradio svoje računalo i prilikom toga izgubio bitcoine (tada) u protuvrijednosti od $67.000.

 

Nadogradnja računala s bitcoin novčanikom

Kada korisnici instaliraju Bitcoin novčanik na svoje računalo, na tvrdom disku se nalazi nekoliko važnih datoteka, uključujući datoteke s podacima koji sadrže privatni ključ koji je povezan s wallet adresom generiranom od strane korisnika. Ova “wallet.dat” datoteka je smještena u mapu i čeka na korisnike da naprave backup u slučaju da se nešto dogodi s njihovim računalom ili kada oni nadograđuju računalo ili kada prelaze na novo računalo.

U slučaju jednog nesretnog bitcoin entuzijasta, nadogradnja računala ga je koštala blizu $67.000. On je instalirao Bitcoin softver na svoj laptop i sakupio 150 bitcoina, koji su u to vrijeme imali vrijednost od $11. Kasnije, on je nadogradio RAM-e i dodao brži hard disk. Zapisao je bilješku o bitcoin podatkovnoj datoteci i zaljepio tu bilješku na stari HDD – vjerujući da će to biti dovoljno dobar način da zapamti da je novac spremljen na tom starom tvrdom disku.

Nakon što je zaboravio na svoje bitcoine nakon nekoliko godina on se je preselio u drugi stan. Prilikom preseljenja ljudi često gube stvari ili ih bace u smeće. Tako je bilo i u njegovom slučaju. Tvrdi disk je s drugim starim djelovima računala bio u kartonskoj kutiji koju je najvjerojatnije bacio u smeće.

Konačno, 20. svibnja 2016., nesretni bitcoin entuzijast našao je bilješku o datoteci s bitcoinima ali od tvrdog diska niti traga. Disk je bio u kutiji sa PC komponentama koje je bacio mjesec dana prije ali obavijest je nekako završila u jednoj od ostalih kutija za preseljenje.

Nakon što je shvatio na što se odnosi bilješka, stvarnost ga je pogodila:

“Tiho sam se sebi nasmijao prije nego sam shvatio da bitcoini danas nešto vrijede i onda me je uhvatila panika. Googlao sam nekoliko sati ali čini se da sam sjeban a bitcoini su nestali! Barem nisu vrijedili milijune, idiotski sam pomislio kada sam našao bilješku ali to nije velika utjeha.”

To je vrlo teško za progutati i to je najbolji primjer zašto je backup bitcoin datoteke wallet.dat tako važan. Samo zapisivanje napomene da se prepiše datoteka preko datoteke jednog dana nije dovoljno, korisnici bi trebali pohraniti sigurnosne kopije datoteka na neki drugi medij, kao što je USB disk, SD kartica ili nešto drugo što se može pohraniti na sigurno mjesto.

Novije verzije Bitcoin walleta (softvera) omogućuju korisnicima kreiranje “sigurnosne kopije sjemena”, koja sadrži niz različitih riječi. To sjeme se može koristiti za uvoz podataka o bitcoinima u drugi softver na računalu ili mobitelu. Čuvanje ovih informacija je od vitalne važnosti, po mogućnosti na mjestu koje nitko ne može otkriti slučajno.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *