Ovo vam nitko neće reći

Želimo dati neke savjete novim trgovcima koji su upravo preplavili tržište kriptovaluta. Mnogi od vas misle kako je kupovina velikih Alt novčića dobra ideja. Mi ćemo vam pokazati zašto to možda neće biti dobro za vas i kada je bolje da se držite Bitcoina.

Dok mnogi u Alternativnim kriptovalutama vide porast vrijednosti, to je u osnovi sve zbog brzog povećanja vrijednosti Bitcoina. U stvari, mnoge Alt kriptovalute samo odražavaju BTC vrijednost unatoč činjenici da njihova vrijednost u USD raste. Pogledajmo ETH kao primjer:

ETH je u lipnju 2017 imao vrijednost oko 370 USD. Ako ste imali 10 ETH, to je tada vrijedilo 3700 USD. Nije loše ali to je također vrijedilo i 0,15 BTC pa ste mogli kupiti bitcoine i tako biste imali 1,5 BTC.

Vratimo se u sadašnjost. ETH danas vrijedi 1285 USD pa tako vaših 10 ETH vrijedi 12.850 USD, to je profit od 9000 USD samo zato jer ste držali ovu kriptovalutu, niste ju trošili. Međutim, vrijednost je pala u odnosu na vrijednost BTC, tako da ćete danas dobiti samo 0,8 BTC za to.

Da ste u lipnju 2017. zamjenili ETH u BTC, danas bi njihova vrijednost u BTC iznosila oko 21.000 dolara, a vaš profit (razlika u vrijednosti) bi iznosio oko 18000 USD. Samo da ste držali BTC umjesto ETH. To je velika razlika. Što biste radije?

Dakle, kupite Alt samo onda ako ste sigurni da mogu povećati vrijednost brže od BTC. U protivnom, samo ćete izgubiti profit. Iskreno, ne vidimo mnogo Alt novčića na vrhu koji su to u mogućnosti učiniti. Ponekad je bolje samo zadržati BTC.

Glavni razlog za kupnju Alt je da povećate količinu BTC-a kojih držite kako biste mogli prodati BTC kada dođe na vrh vrijednosti svih vremena. Ako vaši Alt samo odražavaju BTC vrijednost onda nema razloga da ih držite i u tom slučaju možda je najbolje da se držite uz BTC. Tako ćete sebe poštediti rizika i imati bolje rezultate.

Što biste trebali kupiti kada tražite Alt ako želite povećati količinu BTC-a koju držite?

Gledajte na Alt s niskim Market Cap koji imaju potencijal da lako uvećaju vrijednost x2 ili više i to brzo, inače vi samo gubite BTC. Na primjer, ETH ima ogroman Market Cap i to ne ide x2 preko noći, međutim, novčići s malim Market Cap imaju taj potencijal. Nešto može lako ići od 1 do 2 milijuna dolara vrlo brzo i tako udvostručiti vaš BTC. Ako morate ići s top Alt onda trebate biti sigurni da oni imaju nešto veliko uskoro u dolasku ili ćete samo izgubiti profit prema BTC.

Nekoliko korisnih savjeta:

 • Jeste li vidjeli što se događa s cijenom Alt u dolarima kada vrijednost BTC u dolarima pada? I oni padaju.
 • Nitko ne zna kako će tržište novčića izgledati 2018. Možda BTC ostane kralj, možda će ETH pobijediti, možda će vrijednost svih kriptovaluta pasti. Najbolje je diverzificirati barem malo, a ne sve stavljati samo u BTC.
 • Problem s idejom diverzifikacije je u tome da to nije stvarna diverzifikacija. To je kao da kažete da svoje dionice raznovrsno držite samo u dionicama trgovina prehrambenim proizvodima. Sve je u istom sektoru. Novčići možda pokušavaju napraviti različite stvari, ali u stvarnosti oni su usko povezani s Bitcoinom.
 • Mnogo ljudi vjeruje da će ETH nadmašiti BTC 2018. godine. To se temelji na analizama. Ako se to ostvari 2018 godina će biti godina ETH a ne BTC.
 • Niski Market Cap (tržišna kapa) ima najviše potencijala da udvostruči ili utrostruči vrijednost. Potrebno je samo malo istraživanja kako biste pronašli neobrađene dijamante.
 • Razlog zbog kojeg ulažete u Alt novčiće je zato što nikada ne znate kada će se njihovi skokovi dogoditi.
 • Provjerite grafikone na Coinmarketcap i vidite da li se vrijednost vaših Alt drži uz BTC ili se je smanjila, to je narančasta linija grafikona.
 • Ako se žuta/narančasta crta smanji onda je to loše.
 • Trebate držati novčiće koji imaju u prosjeku najbolji učinak.
 • Mnogo novčića ima veliki “potencijal uvećanja” jer je njihova cijena niska ili imaju raznoliku povijest cijena. Korištenje toga kao osnovnog razloga ulaganja jednako je učinkovito kao i igranje ruleta.
 • Prije svakog ulaganja napravite istraživanje. Proučite sve o kriptovaluti u koju želite ulagati. Nemojte uskakati samo zato jer je nešto trenutno jeftino.

U početku ćete vjerojatno kupiti hrpu Alt novčića i biti ćete uzbuđeni gledajući kako im vrijednost u USD raste, samo ćete razmišljati o fiat valuti. Kako budete iskusniji, u trgovinu ćete ulaziti s namjerom da maksimizirate BTC udio, radije nego podižete vrijednosti u dolarima.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *