Pojmovi u trgovanju kriptovalutama

Altcoin – Alternativni novčić. Alternativna kriptovaluta. Naziv za bilo koji novčić koji nije Bitcoin.

ATH (All Time High) – Najveća cijena u povjesti.

Bag holder – Onaj koji drži vreću je netko tko je trgovao altcoinima sudjelujući u pump and dump shemi, kupio je novčiće po većoj cijeni, propustio je svoju priliku na vrijeme prodati (zadržao ih je predugo) i tako je na kraju ostao s bezvrijednim novčićima, s gubicima kada se je kriptovaluta srušila.

Bear/Bearish – Negativno kretanje cijene. Cijena kriptovalute pada. Tržište ide prema dolje. Medvjed šapama plijen udara prema dolje.

BTFD (Buy The Fucking Dip) – Kupi jebeno duboko. Kada ljudi trče okolo i prodaju zbog straha, to je vrijeme za kupnju.

Bull/Bullish – Pozitivno kretanje cijene. Cijena kriptovalute raste. Tržište ide prema gore. Bik rogovima ubada prema gore.

Bull Trap – To je jedan od najpametnijih načina kako bi zavarali bikove. Blagi rast cijena mami špekulante na kupnju a zatim cijene naglo padaju.

DYOR (Do Your Own Research) – Napravi vlastito istraživanje.

FA (Fundamental Analysis) – Temeljna analiza.

Fiat – Novac kojeg je država proglasila zakonskim sredstvom plaćanja iako nema nikakvog pokrića u zlatu ili drugim vrijednostima (USD, EUR, YEN, itd).

FOMO (Fear of Missing out) – Strah od propuštanja. Cijena novčića je u naglom porastu, vi dobivate osjećaj da će se napumpati još više i tako vi kupujete po višoj cijeni.

FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) – Strah, nesigurnost, sumnja. Ovaj pojam obično se odnosi na investitore koji nisu sigurni u potencijal situacije. Ovo opisuje opću strategiju dezinformiranja s ciljem da izazove strah među korisnicima i konkurencijom. Emocije predvode tržište više od svega, nemojte se prepustiti FUD strani …

FUDster – Netko tko širi FUD.

Hodl – Drži, nemoj prodavati. Vrsta pasivne strategije ulaganja gdje se drže ulaganja za dugo vremensko razdoblje, bez obzira na tržištu volatilnost. Pojam je poznat po pravopisnoj pogrešci koja je napravljena na bitcoin forumu (pogrešno napisano od “hold”). Otada je to ušlo u žargon.

KYC (Know Your Customer) – Upoznajte svog klijenta. Ovo je skraćenica ali i bankovni propis (uglavnom u SAD) za potvrdu identiteta svojih klijenata.

MACD (Moving Average Convergence Divergence) – Pomični prosjek razlike u konvergenciji. Pokazatelj trenda koji pokazuje odnos između dva prosjeka kretanja cijena.

Market Cap (Market capitalization) – Tržišna kapitalizacija. Ukupna vrijednost koja se drži u pojedinoj kriptovaluti. Izračunava se množenjem ukupne ponude novčića s trenutnom cijenom novčane jedinice.

Noobs – Pridošlica, novak, novajlija.

Pump and Dump – Napumpaj i ispusti. To je metoda kojom se intenzivnim promoviranjem navodi na kupnju i držanje novčića a onda se i druge nagovara na isto to, zatim ga se “ispusti” (pusti ga se da se cijena ispuše) ili ga se proda po najvišoj cijeni. To je shema u kojoj razvojni tim (ili kratkoročni trgovci) ide na projekt bez temeljne osnove kako bi privremeno produljio cijenu tokena i odmah prodao svoje ulaganje nakon pokretanja kako bi zaradio dobit.

Rekt – Pogrešno napisano od “wrecked” (uništeno). Ovaj pojam se odnosi na trgovca ili investitora koji je potpuno slomljen i uništen gubicima od trenutnog pada cijene.

RSI (Relative Strength Index) – Indeks relativne snage.

Shill – Čin neželjene promocije novčića u javnosti, na forumima i slično. Trgovci koji su kupili novčić imaju interes za promocijom (šilingom), u nadi da će zapaliti interes javnosti za taj novčić.

Shitcoin – Dreknovčić (sranje od novčića) je bilo koji novi altcoin koji nije široko prihvaćen ili ne dodaje inovacije na tržište. Novčić bez stvarne vrijednosti ili upotrebe. Ako altcoin raste bezvrijedno ili se ispostavlja da je muljaža (scam), onda je to shitcoin.

TA (Trend Analysis, Technical Analysis) – Odnosi se na proces ispitivanja postojećih grafikona kako bi se predvidilo na koji će se način kretati sljedeće tržište.

To The Moon – Na mjesec. Odnosi se na cijenu koja ide ili će ići astronomski visoko.

Weak Hands – Slabe ruke. Oni koji ne mogu biti strpljivi prodaju s gubitkom kada je tržište u padu.

Whale – Kit. Veliki investitor. Netko tko posjeduje veliki postotak pojedine kriptovalute. Kitovi su često pokretači tržišta za male alt novčiće zbog ogromnog kapitala. Zbog količine koju drži može manipulirati cijenom.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *