Povijest Litecoina

Podrijetlo Litecoina

U počecima, jedina digitalna valuta bila je Bitcoin. Ova kriptovaluta punila je naslove u financijskom svijetu. Nakon nekoliko mjeseci, bivši zaposlenik Googlea, Charlie Lee postao je upućen u digitalnu valutu i stvorio je “Fairbrix”, novčić drugog naraštaja koji je fokusiran na ravnomjernu distribuciju novčića i poboljšanje sigurnosti. Izvorni kod tog novčića nije bio valjan, čak i nakon toga Charlie je i dalje pokušavao. Nakon 11 dana, 7. listopada 2011. pustio je Litecoin. Pristup iza kriptovalute bio je fundamentalan, treba postojati kapitalizacija nad novčićima.

 

Nadograđena inačica

U studenom 2013, puštena ke Litecoin verzija 0.8.5.1. Verzija uključuje popravke ranjivosti i poboljšanu sigurnost. Istodobno, digitalna valuta doživjela je ogroman rast koji uključuje 100% skok u 24 sata i postizanje tržišni kapital od milijardu dolara. Nakon toga, u prosincu 2013., razvojni tim Litecoina objavio je verziju 0.8.6.1. To je bila učinkovita verzija s niskim naknadama za transakcije. Osim toga, ova verzija ima poboljšanu izvedbu i sigurnost. Binarni i izvorni kod su ranije objavljeni u IRC kanalu “#litecoin”. Ova je verzija osigurala transakcije s niskim naknadama koje su bile odgađane u starijim verzijama.

 

Pokrenuta je nova verzija

U travnju 2014. pokrenuta je nova verzija 0.8.7.1. Verzija sadrži ispravke minornih i važnih problema vezanih uz sigurnosni propust. Trenutno, u 2017, kriptovaluta radi na atomskom prebacivanju preko lanaca (cross-chain atomic swap) između Vertcoina i Litecoina.

 

Značajke Litecoina

Objavljen kroz GitHub (open-source klijent), Litecoin koristi “scrypt” kao Proof-of-Work algoritam. Litecoin je popularno poznat kao srebrni novac u usporedbi sa Bitcoin zlatnim i kao druga najbolja kriptovaluta. Ponosno nosi reputaciju kao pametniji, jeftiniji i brži. U usporedbi s Bitcoinovim 10-minutnom obradom, Litecoin za to treba samo 2,5 minute. Osim toga, ova kriptovaluta također ima niže naknade za transakcije u odnosu na Bitcoin. Litecoin mreža ima 84 milijuna novčića, što je četiri puta više u usporedbi s Bitcoin mrežom.

 

Algoritam dokazivanja rada (Proof-of-work Algorithm)

Svrha korištenja algoritamskih skripti je pružiti rudarima slobodu simultanog (istodobnog) rudarenja Litecoina i Bitcoina. Osim toga, ideja iza korištenje ovog algoritma nije davanje prednosti ASIC rudarima, FPGA, GPU (video kartice) na štetu CPU (procesorskih) rudara. Međutim, zbog algoritamskih skripti, ASIC i FPGA uređaji su postali komplicirani za proizvodnju, budući da su uglavnom namjenjeni rudarenju Bitcoina. Zahvaljujući shemi hashing skripti, one postaju intenzivnije u memoriji, što u konačnici rezultira povećanjem zahtjeva za FPGA i ASIC.

 

Tehnička poboljšanja

S vremenom, Litecoin ima tehnička poboljšanja, kao što je Lightning Network, usvajanje Segregated Witness još mnogo toga. Konačno, ova učinkovitost rezultirala je povećanjem broja transakcija u određenom vremenu i smanjenim potencijalnim uskim grlom. Litecoin je decentralizirana peer-to-peer mreža za plaćanje koja pomaže u obavljanju sigurnih transakcija bez sudjelovanja treće strane. Nadalje, ova kriptovaluta ima nula troška plaćanja i radi četiri puta brže od Bitcoina.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *