Prava cijena Crowdfunding kampanje

Svi znamo za staru poslovicu “Moraš potrošiti novac da biš zaradito novac.” Na žalost, mnogi novi crowdfunderi zaboravljaju ovu stvarnost.

Prikupljanje sredstava za projekt može biti vrlo težak zadatak. Dok forme za doniranje rade dobro, čini se da je to stvar prošlosti. Ovih dana ljudi pomoću crowdfunding platformi (za grupno financiranje) kao što su Kickstarter ili Indiegogo podižu na tone novca. Ali zašto raditi po pravilima crowdfunding platformi treće strane i plaćati sulude naknade, kada možete uštediti? Sve to možete učiniti na svoju ruku s nekoliko jednostavnih klikova.

 

Korak 1: Odredite troškove dijeljenja dobiti (profita)

Prvi korak u procjeni prednosti i nedostataka pokretanja crowdfunding kampanje na vlastitoj web stranici nasuprot udruživanju snaga s trećom stranom pružatelja usluga je procjena troškova udjela u dobiti.

Zahvaljujući izumu samostalnog-hostanja grupnog financiranja, sada možete zadržati 100% svog profita od prikupljenih sredstava.

Sve tri platforme za grupno financiranje (Kickstarter, Indiegogo i GoFundMe) imaju naknade od 5% u vrijeme pisanja ovog članka. To znači, ako se uspješno prikupili 25.000 €, da ćete izgubiti 1.250 € na račun troškova. Ali, ako sami postavite crowdfunding kampanju na vlastitu web stranicu, vi ćete zadržati svaki euro.

 

Korak 2: Procjenite naknadu za platni procesor

Iako možda niste upoznati s ovim pojmom, vi zapravo koristite pristupne točke za plaćanje (platni procesor, eng. payment gateways) cijelo vrijeme!

Ove e-commerce aplikacije odobravaju, olakšavaju i štite prijenos podataka plaćanja između kupca (vaša web stranica sa kampanjom) i onoga što se naziva “procesor za ulaznu obradu” (npr. banka).

Na primjer, Kickstarter naplaćuje varijabilno od 3 do 5 posto naknade za obradu po transakciji, dok Indiegogo naplaćuje ravno 3 posto + 30 centi po transakciji kreditnom karticom.

Na našem primjeru od 25.000 €, vi možete očekivati da ćete izgubiti još 750 € računajući proviziju od 3%.

Ako koristite Bitcoin kao sredstvo plaćanja na vašoj web stranici, vi ćete zadržati svih 100% za sebe.

 

Korak 3: Procijenite troškove izrade web stranice

Ako raspolažete znanjem, vi možete sami napraviti svoju web stranicu i tako uštediti na plaćanju raznih udjela u dobiti. Samo s osnovnim razumijevanje WordPressa vi možete kupiti već napravljenu temu, napraviti vlastitu web stranicu, postaviti crowdfunding dodatak (plugin) i biti u kampanji prilično brzo.

Što ako ne znate kako sve to napraviti ili jednostavno nemate vremena?

Vaše mogućnosti su ili da zaposlite web majstora (koji je ujedno i iskusan web marketer) ili da idete u grupno financiranje s crowdfunding platformom kao što smo objasnili iznad. Jasno, ako idete s crowdfunding platformom treće strane, nema potrebe da se brinete o troškovima izrade web stranice. Iako ovo može biti velika blagodat za neke projekte (ovdje mislimo na nisko-budžetne projekte od 1000-3000 €), to može biti zastrašujuće drugima.

Najveći nedostatak ako sami ne hostate vašu crowdfunding kampanju (osim toga što djelite dio “kolača”, ostajete i bez SEO prometa koji bi mogao pojačati ugled vašeg brenda) je nedostatak fleksibilnosti u projektiranju “atraktivne” stranice. Jednostavno rečeno, riskirate stapanje u masu pomoću istog formata (predloška) kao i svaki drugi crowdfunder na tržištu!

Ne samo da možete biti kreativniji sa samostalno-hostanom crowdfunding kampanjom, nego osim toga vi možete oblikovati svoju poruku u skladu s marketinškim načelima izravnog odgovora, čime optimizirate svoju stranicu za konverziju (pretvorbu posjetitelja u kupca). Čudno, crowdfunding platforme treće strane ovo nemaju na umu. Ako je ova vrsta personalizacije atraktivna za vas i unutar vašeg proračuna, moglo bi biti vrijedno da u partnerstvu s web developerom stvorite nešto iznenađujuće! Ovo su (otprilike) troškovi koji vas očekuju ako ćete sami hostati vašu crowdfunding kampanju:

 • Registracija domene: 10 €
 • Web hosting: oko 15 €/mjesečno ili 120 € godišnje.
 • Dodaci (plugins): do 200 €
 • SSL certifikat: prosječno 50 €
 • Developer: između 1,200 € – 4,000 € *
 • UKUPNO: oko $380 bez prilagođavanja ili negdje od 1500 € pa naviše, s prilagođavanjem

* Obično, programeri naplaćuju po satu, na temelju vremena potrebnog za projektiranje, izgradnju i testiranje stranice. Naknade dramatično variraju ovisno o tome koga ste angažirali i što ste tražili. Freelance web developeri (developeri slobodnjaci koji rade za honorar) obično naplaćuju između 25-100 € po satu, dok web agencije (tvrtke) naplaćuju od 60-250 € po satu.

Već imate osnovnu viziju dizajna svoje web stranice (i poželjno, solidno poznavanje marketinških principa)? Kreirajte vizualni “mock-up” (idejni predložak, samo slika) u programu kao što je Adobe InDesign, prije predstavljanja vašem developeru. To je značajna ušteda.

Kao što smo naveli iznad, ako sami hostate crowdfunding stranicu to za vas može biti iznenađujuće pristupačno, naročito ako ste spremni “zasukati rukave” i učiniti nešto sami. Novac kojeg bi trebali podijeliti s crowdfunding platformom treće strane, vi u ovom slučaju možete uložiti u vaše brendiranje. Ali samo vi možete odlučiti ako je to projekt kojeg se možete prihvatiti.

 

Korak 4: Procijenite troškove izrade sadržaja

To je jasno ali … trebate ljudima dati nešto zaista vrijedno! Iako je moguće da ćete sami napraviti video i pisani sadržaj, veća je vjerojatnost da ćete trebati pomoć. Ovdje su uključeni mogući troškovi:

 

VIDEO

Video je bitan! Čak 73% kupaca će se odlučiti na kupnju nakon što pogledaju video. Pomoću odredišne stranice (landing page) stopa konverzije se povećava za čak 80%. Izazovan dio, zar ne? Odlučite koliko profesionalno želite ići. Kakvu cijenu možete očekivati za 2-3 minute video, u grubim crtama:

 • Amaterski: BESPLATNO s osnovnom video opremom
 • Polu-Profesionalno: 200-750 €; sofiscitiraniji alati i iskustvo
 • Profesionalno: 1,000-3,000 €; produkcija iskusne agencije
 • Prvoklasno: 5,000-50,000 €; pokretna grafika i stupanj-A pripovijedanje

Ako možete dobiti ono što želite prije roka, više ćete novca uštedjeti i dobiti ćete bolji rezultat. Uvijek ih pitajte da vam pokažu portfelj prošlih projekata i odvagnite vaše opcije na temelju onoga što si možete priuštiti.

 

SASTAVLJANJE REKLAME

Imati sjajan sadržaj je varljivo jednostavno. Sjajan sadržaj prenosi informacije jasno, promišljeno i sa što je moguće manje riječi. Ako nemate vještog kovača riječi u svom timu, razmislite o tome da angažirate reklamnog stručnjaka (copywriter) da vam pomogne istaknuti poruku. Trebat će vam pisani sadržaj za stranicu i govorni sadržaj za vaš video.

Čak i kada radite s profesionalnim snimateljem, vi ćete biti odgovorni za pružanje osnovne kratke i efektne poruke i/ili cijeli scenarij (script) za video. Naknade freelancera variraju, prosječno, između 35 i 120 € na sat. Ovo su neke grube procjene:

 • 200 do 750 € za 2-3 minute video skriptu
 • 200 do 1,000 € za osnovni tekst za stranicu kampanje

Kada ste na niskom budžetu, ovo je najčešće područje koje većina crowdfundera preskoči – što je u redu. Samo pazite da odvojite vrijeme da istaknete jasnu i snažnu poruku. Vi to možete. Samo, to može trajati dulje nego što biste željeli!

 

Sažetak

Koliko ćete potrošiti na kampanju za grupno financiranje (crowdfunding) ovisi o tome koliko ste spremni učiniti sami.

 

PRIMJER 1: 25,000 € cilj kampanje, hostano kroz Kickstarter

 • 1,250 € naknada podjele dobiti (5%)
 • 750 € naknada za obradu (3%)
 • 40 € naknada za samoobavezivanje (0,20 € zalog za 200 zaloga)
 • 1,000 € naknada polu-profesionalnog snimatelja
 • 750 € naknada stručnjaka za reklame

Ukupni rashodi se približavaju 3790 € a vama ostaje 21.210 € od ukupnog cilja.

 

PRIMJER 2: 25,000 € cilj kampanje, hostano samostalno

 • 130 € domena i cijena hostinga (besplatno ako već imate web stranicu)
 • 50 € SSL certifikat
 • 100 € crowdfunding dodaci (plugins) za samostalno hostanje (jednokratna naknada)
 • 725 € naknada za obradu (2,9%)
 • 60 € naknada za samoobavezivanje (0,30 € zalog za 200 zaloga)
 • 1,000 € naknada polu-profesionalnog snimatelja
 • 750 € naknada stručnjaka za reklame
 • 2,000 € naknada za web developera

Ukupni troškovi za samostalno hostanje penju se do 2815 € bez troškova developera, vama ostaje 22.185 €. Developer će uzeti oko 2000 € tako da će vama ostati nešto više od 20.000 €.

 

Kao što možete vidjeti, značajne uštede mogu biti napravljene ukoliko imate znanja i mogućnosti da nešto od toga napravite sami. Važno je da se iskreni prema sebi o tome što znate i što možete napraviti sami.

Ako ste spremni pokrenuti vlastitu samostalno hostanu crowdfunding kampanju za grupno financiranje, razmislite o tome da iskoristite našu ponudu na početnoj stranici. Mi ćemo vas voditi kroz proces!


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *