Rudarenje bitcoina sada koristi više električne energije nego 159 država

Vrijednost Bitcoina je porasla tijekom prošle i ove godine. Jedan Bitcoin sada vrijedi više od 10.000 dolara, no akumuliranje Bitcoina također je dovelo potrošnju električne energije do fantastičnih razina. Rudarenje Bitcoina sada troši više od 30 terawatt-sati električne energije na globalnoj razini, što je više od pojedinačne potrošnje energije od 159 zemalja.

Prema blogu za Bitcoin analizu Digiconomist (https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption), potrošnja električne energije u rudarenju Bitcoina sada prelazi ono što se koristi u zemaljama poput Irske, Mađarske, Omana i Libanona. Bitcoin koristi toliko energije koliko i cijela država Maroko a nešto manje od Bugarske. Ako bi Bitcoin bio država, imao bi 61. najveću potrošnju električne energije. Međutim, ovo pokriva samo rudare. To ne uključuje električnu energiju koju koriste uređaji koji omogućuju funkcioniranje Bitcoina, kao što su prodajne mašine i ATM uređaji (BTC bankomati).

Za razliku od fiat valute poput US dolara ili eura, bitcoin mora biti “rudaren”. Naravno, nitko ne kopa digitalnu valutu iz zemlje poput zlata – rudarenje Bitcoina je samo proces vođenja kompliciranih izračuna na računalima. Ovi izračuni održavaju Bitcoinovu mrežu provjerom transakcija na Blockchainu, koji je javna knjiga svih aktivnosti Bitcoina.

Bitcoini se dodjeljuju sustavima koji kompletiraju ove izračune, ali složenost izračuna raste tijekom vremena. To je osnovni element Bitcoin protokola ali to je rezultiralo znatno višom potrošnjom električne energije nego što ljudi ulaze kako bi zaradili više kriptovalute. Prije nekoliko godina kada je Bitcoin vrijedio nekoliko dolara, mogli ste izvršavati izračune na procesoru prijenosnog računala i zaraditi nekoliko novčića. Međutim, sada postoje masivne farme servera sa Application Specific Integrated Circuit (ASIC) hardverima koji su precizno prilagođeni za Blockchain.

Cijena hardvera je visoka, također i troškovi održavanja. Zato se Bitcoin rudarenje uglavnom obavlja u zemljama s nižim cijenama električne energije. Studija sa Sveučilišta u Cambridgeu početkom ove godine procijenila je da se 58 % Bitcoin rudarenja odvija u Kini. To znači da pogonsko gorivo za rudarenje Bitcoina dolazi od “prljavih” izvora poput ugljena. Iako je moguće da će hardver za rudarenje postati učinkovitiji, izračuni za Bitcoin transakcije će postati složeniji.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *