Savjeti za trgovanje Bitcoinom i Alternativnim kriptovalutama

Gubitak skupih bitcoina zbog vašeg (pogrešnog) trgovanja definitivno nije zabavna situacija.

Dakle, kako možemo izbjeći te pogreške u našem trgovanju? Kako biti uglavnom na zelenoj strani? Prvo, važno je napomenuti da pravilno trgovanje zahtijeva pažnju i vašu sto postotnu usredotočenost. Drugo, trgovanje nije za sve. Sljedeći su savjeti jednostavni ali ih nije uvijek jednostavno primijeniti u realnom vremenu.

Imajte razloga prije ulaska u svako pojedino trgovanje

Počnite trgovati samo kada znate zašto počinjete i imate jasnu strategiju za kasnije.

Nisu svi trgovci na dobitku od trgovanja, jer je to igra zbroj-nula (za svakoga tko ima koristi netko drugi gubi na drugoj strani). Altcoin tržištem (tržište alternativnih kriptovaluta) upravljaju veliki kitovi (da, isti oni koji su odgovorni za stavljanje ogromnih blokova sa stotinama Bitcoina u narudžbu). Kitovi strpljivo čekaju za nevine male ribe poput nas da griješimo. Čak i ako se svakodnevno trudite trgovati, ponekad je bolje da ne zaradite i ne radite ništa, umjesto da skačete u divlju vodu i izlažete svoje novčiće gubicima. Postoje dani u kojima samo čuvate svoju zaradu i uopće ne trgujete.

Ciljanje i zaustavljanje kad počne trgovanje

Za svaku trgovinu moramo postaviti jasnu razinu za cilj za dobivanje profita i što je još važnije, stop-loss (zaustavi-gubitak) razinu za smanjenje gubitaka. Stop-loss postavlja razinu gubitka u kojoj će se trgovanje zatvoriti.

Važno je uzeti u obzir brojne čimbenike kada točno odaberete stop-loss nivo. Većina trgovaca to ne uspijeva kada se zaljube u trgovanje ili u sam novac. Možda će reći: “Evo, situacija će se preokrenuti a ja ću se izvući iz ove trgovine s minimalnim gubitkom, siguran sam”. Oni dopuštaju da njihov ego preuzme kontrolu nad njima, a za razliku od tradicionalne burze gdje se ekstremni dnevni pokreti smatraju na 2-3% vrijednosti, trgovanje kriptovalutama je puno riskantnije: možete vidjeti novčić koji izgubi vrijednost od 80% samo za nekoliko sati! Nitko ne želi biti onaj koji ga i dalje drži.

Upoznajte se s FOMO (“fear of missing out”, strah od propuštanja)

Zaista nije zabavno vidjeti takve situacije izvana – kada se određeni novčić upumpava poput ludosti s ogromnim dvoznamenkastim ciframa u nekoliko minuta.

Ta debela zelena svijeća viče na vas “ti si jedini koji me ne drži”. Upravo u ovom trenutku primijetit ćete da ljudi koji cvijetaju po Kripto forumima i Troll okvirima u mjenjačnicama razgovaraju o ovom pumpanju. Ali što sada? Vrlo jednostavno, nastavite dalje. Istina, moguće je da su mnogi mogli uhvatiti uspon ispred nas i može se nastaviti podizanje vrijednosti, ali imajte na umu da kitovi samo čekaju male kupce na putu da im prodaju novčiće koje su kupili po jeftinijoj cijeni. Cijene su sada visoke i jasno je da sada novčiće drže samo one male ribe. Nepotrebno je reći, sljedeći korak je obično jarko crvena svijeća koja znači da svi prodaju.

Upravljanje rizicima

Mala svinja jede puno a velika svinja biva pojedena. Ova izjava govori o dobitku na tržištu iz naše perspektive. Da biste bili profitabilni trgovac, nikada nemojte pokušavati otkriti vrhunac kretanja vrijednosti. Tražite malu dobit koja će se akumulirati u veliku.

Upravljajte rizikom mudro kroz vaš portfelj. Na primjer, nikada ne biste smjeli uložiti više od malog postotka vašeg portfelja na non-liquid (ne-tekuće) tržište (vrlo visoki rizik). Za ova trgovanja mi ćemo imati veću toleranciju – stop i cilj razine bit će odabrane daleko od razine kupnje.

Temeljna sredstva kreiraju volatilne (nestabilne) tržišne uvjete

S većinom alternativnih kriptovaluta (altcoins) se trguje prema vrijednosti Bitcoina.

Bitcoin je nestabilna imovina (u odnosu na fiat valutu) i ta se činjenica treba uzeti u obzir, osobito u danima kada vrijednost Bitcoina oštro krene. Bitcoin i Altcoins imaju inverzni odnos u njihovoj vrijednosti, tj. kada se vrijednost Bitcoina diže onda Altcoins gubi Bitcoinovu vrijednost i obrnuto. Kada je Bitcoin nestabilan, naši uvjeti za trgovanje su zamagljeni. Tijekom magle ne možemo vidjeti puno ispred, pa je bolje imati bliske ciljeve za naša trgovanja ili ne trgovati uopće.

Savjeti za trgovanje s alternativnim kriptovalutama (Altcoins)

Većina alternativnih kriptovaluta gubi svoju vrijednost tijekom vremena. One jednostavno polako tope svoju vrijednost (ponekad brzo).

Uzmite to u obzir kada čuvate alternativne kriptovalute srednjeročno i dugoročno i naravno, pažljivo ih odaberite. Koja vrsta alternativnih kriptovaluta se preporučuje za dugoročno? Zapamtite, ovo je važno samo kada postoji razlog za trgovanje. Projekti/novčići koji imaju veći dnevni volumen trgovanja i koji imaju široku zajednicu iza njih, s kontinuiranim razvojem, su tu da ostanu s nama.

Ethereum ETH, Monero XMR, Factom FCT, DASH, su svi vodeći novčići s kojima se trguje s najvećim volumenom dnevno. Vi trebate pratiti grafikon novčića i identificirati niska i stabilna razdoblja. Takva razdoblja vjerojatno će biti razdoblja konsolidacije od strane kitova, a kada dođe pravo vrijeme, uz dobru komunikaciju i objave koje se tiču projekta, pumpanje će započeti i oni će se prodati za dobit.

Nekoliko riječ o javnim ICO prodajama (crowd-sales, prodaja masama)

Mnogi novi projekti odlučuju se za prodaju masama u kojima nude investitorima ranu priliku za kupnju udjela u projektu (tokeni ili novčići) po povoljnoj/dobroj cijeni.

Investitore motivira to što će se tokenom trgovati od prvog dana na burzama i što će to donijeti dobru zaradu sudionicima ICO-a. Posljednjih godina bilo je mnogo uspješnih ICO-a, projekta i dobrih zarada za investitore. Novčići su se udvostručili ili utrostručili, njihova vrijednost i još mnogo više u odnosu na njihovu vrijednost prilikom prodaje masama (crowd-sale). Augurova preliminarna crowd-sale prodaja je ulagačima donijela fenomenalnih 1.000% na njihovo ulaganje. Dobro, ali što je ovdje kvaka? Nisu svi projekti bili od koristi njihovim investitorima. Mnogi ICO-i pokazali su se potpunim prijevarama, ne samo da se s njima uopće nije trgovalo, već su neki projekti nestali s novcem i nismo više za njih.

Pa kako ćete znati trebate li uložiti u ICO? Nije riječ o znanosti, važno je obratiti pažnju na razinu ozbiljnosti projekta i njegovog tima. Potražite web stranicu projekta (izgleda li kao da ju je dijete napravilo u školi na satu informatike?), Tko je tim iza projekta – skriva se iza nadimaka ili se ponosno predstavlja na svojoj web stranici? Obratite pozornost na linkove (postoje li uopće?) i na to kako članovi tima reagiraju na tehnička pitanja. Postoji li velika zajednica iza projekta? Pripazite na prikupljeni iznos: projekt koji je prikupio premalo vjerojatno se neće moći razviti, projekt koji je prikupio ogroman iznos – za investitore neće ostati dovoljno kako bi novčiće mogli kupiti na mjenjačnicama. I najvažnije je upravljanje rizikom. Nikada nemojte stavljati sva jaja u jednu košaru i previše ulagati sa svojim portfeljom samo u jedan ICO.

Ostali praktični savjeti koje možete primijeniti odmah

Naknade, naknade, naknade

Više trgovanja = više naknada. Uvijek je poželjno poslati naredbu (maker), a ne kupiti iz narudžbi (taker). U Poloniex mjenjačnici, razlika je 0,1% u korist makera. To je prilično.

Trgovanje bez pritiska

Nemojte početi trgovati, osim ako nemate optimalne uvjete za donošenje odluke o pokretanju trgovanja i znate kada i kako izaći iz nje. Pritisak gotovo uvijek stvara gubitke. Pričekajte sljedeću priliku, nikamo nećete zakasniti.

Postavljanje ciljeva i postavljanje naloga za prodaju

Uvijek postavite svoje ciljeve stavljanjem narudžbi za prodaju. Vi ne znate kada će kit napumpati vaš novčić da bi uhvatio vaš nalog (i platio sniženu naknadu na strani “makera”, sjećate se?).

Kupite kada su glasine, prodajte kada su vijesti

Kada su glavne stranice s vijestima objavile članke, obično je upravo to pravo vrijeme za izlazak iz trgovanja.

Napravili ste dobru trgovinu, ali …

Kao i uvijek, onog trenutka kada ste ga prodali vaš novčić ponovo dobiva na vrijednosti! Prvo, upoznajte ovog tipa – Murphyjev zakon. Drugo, pročitajte o onome što smo prethodno napisali i nikad više ne ulazite u položaj pod pritiskom. Sve dok postoji dobit – s vama je sve u redu. Idite na sljedeće trgovanje i vi se više nećete osjećati kao da ste izgubili.

Ostavite svoj ego po strani

Cilj je ne biti u pravu u trgovanju, nego da zaradite. Nemojte trošiti sredstva (vrijeme i novac) kako biste pokušali dokazati da biste trebali ulaziti u pojedino trgovanje. Zapamtite, nema trgovca koji nikada ne gubi, barem ponekad. Jednadžba je jednostavna – ostvarite ukupni profit veći od ukupnih gubitaka.

Slijedite ove savjete i na pravom ste putu da postanete uspješan trgovac kriptovalutama.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *