Što je Cardano (ADA)

Cardano je kriptovaluta s velikim potencijalom. Temelji se na Ethereum frameworku. Mnogi smatraju da bi Cardano mogao biti superiorniji od prethodnika.

Cardano je više nego samo kriptovaluta. Cardano je platforma za smart contract (pametni ugovor), slična Ethereumu, s naglaskom na sigurnosti kroz slojevitu arhitekturu. To je prvi blockchain projekt kreiran iz znanstvene filozofije i izgrađen na znanstvenim istraživanjima.

Cardano predvodi bivši suosnivač Ethereuma, Charles Hoskinson. On je sada predsjednik Uprave IOHK. Veliki tim stručnih inženjera i istraživača posvetio se je izgradnji Cardano iz temelja.

Charles Hoskinson izgleda kao tipičan štreber s blagim osmijehom i naočalama ali ljudi u svijetu kriptovaluta kažu da je genije. Bio je i jedan od glavnih razvijatelja Ethereuma i ako ste bili u prilici da slušate ovog tipa, shvatili ste da zna što govori. On je zasigurno jedan od vodećih lidera u svijetu kriptovaluta.

Charles Hotkinson naziva Cardano trećom fazom blockchaina. Cardano je razvijen kako bi riješio neke od problema s Ethereum blockchainom i postao brže decentralizirano računalo za pokretanje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija.

Akademska pozadina tima dovela je do toga da se opsežno usredotoče na praćenje razvoja, a svaki razuman trgovac koji gleda na ulaganje u Cardano cijenit će njihovu znanstvenu metodu, preferirajući sustavni pristup napretku nad praznim obećanjima i spekulacijama. Utvrdili smo da se Cardano vodi vrlo visokim standardom ali što je točno “Japanski Ethereum” i zašto biste trebali uložili u Cardano?

Tim gradi Cardano imajući na umu i krajnjeg korisnika i regulatora. Pokušavaju pronaći sredinu koja uravnotežuje potrebu za regulacijom s načelima privatnosti i decentralizacije koje su središte blockchain tehnologije.

Platforma jedinstveno koristi Haskell, programski jezik s visokim stupnjem tolerancije na kvarove. Uz relativno nepoznatu budućnost i složenost sustava koji se temelje na blokovima, važno je izgraditi fleksibilnost u projektima. Gotovo je nemoguće znati što sustav može imati u narednim mjesecima ili čak godinama pa je važno imati snažan jezik poput Haskella koji vam omogućuje da imate određenu granicu pogreške.

Za razliku od nekih drugih kripto projekata, cilj Cardano tima nije da preplave cijeli financijski sustav. Njihov je cilj koristiti blockchain tehnologiju kako bi bankarske sustave doveli do mjesta na kojima su prethodno bili preskupi za implementaciju – posebno u zemljama u razvoju.

Problemi s Ethereum Blockchainom

Cardano (ADA) ima za cilj

  • Skalabilnost
  • Interoperabilnost
  • Održivost

ADA ima veliku prednost u odnosu na Ethereum jer još nije pokrenut. Napredak se zasniva na napretku, a budući da je Cardano implementiran nakon Ethereuma, razvojni Cardano tim je imao priliku svojim tehnikama poboljšati mnoge stvari, dok je Ethereum blockchain već pokrenut i zato je puno teže za razvojne programere da naprave promjene.

Cardano – blockchain protokol

Platforma se gradi u slojevima. To daje sustavu fleksibilnost tijekom održavanja i omogućava soft forks nadogradnje. Nakon završetka baznog sloja koji će pokrenuti ADA, zaseban računalni sloj će biti izgrađen za obradu pametnih ugovora. Cardano će također upravljati decentraliziranim aplikacijama, ili dappovima, uslugama koje ne kontrolira niti jedna strana, već djeluju na blockchainu.

Kako radi Cardano?

Cardano se razvija u dva sloja koji odvajaju knjigu (ledger) od vrijednosti računa (account values) jer su vrijednosti premještene s jednog računa na drugi. Ovo odvajanje omogućava da pametni ugovori, koji su napisani na platformi, budu fleksibilniji.

Tvrtke mogu iskoristiti prednosti ovog odjeljivanja kako bi prilagodile dizajn, privatnost i izvršenje svakog ugovora i tako sve savršeno prilagodile njihovim specifičnim slučajevima upotrebe.

Daedalus Wallet

Daedalus je vrlo siguran novčanik stvoren za pohranu ADA za korištenje na Cardano mreži. Trenutno je jedini novčanik koji podržava ADA a također je planirano da podrži i druge kriptovalute kao što su Bitcoin, Ethereum Classic i još mnoge u budućnosti.

Novčanik će također uključivati trgovinu aplikacija koja sadrži aplikacije koje je izgradila Daedalus zajednica.

Ouroboros Proof-of-Stake

Umjesto korištenja Proof-of-Work (PoW) consensus algorithm (algoritam konsenzusa o dokazivanju rada), Cardano koristi Ouroboros Proof-of-Stake (PoS) algorithm (algoritam konsenzusa o dokazivanju uloge) kako bi postigao konsenzus o stanju knjige (ledger).

U ovom protokolu, voditelji slotova generiraju nove blokove u blockchainu i verificiraju transakcije. Svatko tko drži Cardano ADA može postati voditelj slota. Kada algoritam “Follow the Satoshi” odabere novčić koji držite, možete postati voditelj slota i objaviti nove blokove na mreži.

Vaš čvor automatski provodi taj postupak, tako da ne morate brinuti o ručnoj verifikaciji/provjeri svake transakcije.

U opticaju je trenutno oko 26 milijardi ADA novčića, a Cardano tim je odredio da će biti stvoreno maksimalno 45 milijardi novčića.

Gdje kupiti ADA

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine ili ethereume na HitBTC ili Binance. Pratite upute i zamijenite po najpovoljnijem tečaju za Cardano (ADA). Jednostavno je.

Trebate li uložiti u Cardano?

Slično Ethereumu, Cardano se gradi za budućnost. Cardano rješava problem ograničenosti drugih kriptovaluta. Dok se Bitcoin bori da zadovolji zahtjeve za niskim transakcijskim naknadama i brzinom transakcija, novčići poput Cardana pojavljuju se kako bi riješili te probleme. Cardano je zaslužio barem vrlo umjerenu investiciju. Bez obzira hoće li ovaj novčić biti rival Bitcoinu (u cijeni), što će se pokazati s vremenom, najbolje je držati ‘digitalna jaja u mnogim digitalnim košarama’ i diverzificirati ulaganje. Cardano je zasigurno vrijedan odabir za vaš portfelj.

Je li Cardano dobra investicija?

Ako govorimo o tehnologiji, ovo je jedno od najboljih ulaganja. Cardano je vrlo obećavajuća kriptovaluta.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *