Što je Dash (DASH)?

Dash (kratica za “digital cash”) se zalaže da bude peer-to-peer decentralizirana elektronska gotovina. Namjera je da bude likvidan kao stvarni novac kojeg koristimo (USD/GBP/EUR, itd). Prema stavu razvojne zajednice, izgleda da će Dash ostati samo kao digitalni novac za Internet, što je dobra stvar.

Dash je izgrađen na Bitcoin kodu s dodatkom novih značajki (kao što su privatnost i brze transakcije). Poput BTC, Dash je open-source i ima vlastiti blockchain, wallet infrastrukturu i zajednicu. No, za razliku od BTC, njegova naknada za transakcijsku je zanemariva.

Kada i zašto je kreiran Dash?

Dash je 18. siječnja 2014. kreirao razvojni programer Evan Duffield. Dash je izvorno objavljen kao XCoin (XCO). U veljači 2014. naziv je promijenjen u “Darkcoin” a 25. ožujka 2015., Darkcoin je ponovo brendiran kao “Dash”.

Evan Duffield je naišao na Bitcoin 2010. godine i bio je impresioniran tehnologijom. Ali ubrzo je shvatio da Bitcoin nije privatan i dovoljno brz. Imao je mnoge ideje o tome kako napraviti Bitcoin anonimnim ali je znao da Bitcoinovi glavni razvojni programeri ne bi dopustili da to učini, jer bi se zbog toga trebao mijenjati kod same jezgre.

Da bi promijenio ovaj primarni nedostatak Bitcoina, Evan je odlučio koristiti Bitcoinov jezgreni kod i izgraditi vlastitu kriptovalutu – to je ono što danas poznajemo kao Dash.

Gdje kupiti Dash (DASH)

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine ili ethereume na Binance. Pratite upute i zamijenite po najpovoljnijem tečaju za Dash (DASH). To je tako jednostavno.

Tehnologija

Dash ima nekoliko značajki koje ga čine jedinstvenim:

Privatno slanje (Private Send) – Dash vam omogućuje privatno slanje sredstava miješanjem između nekoliko drugih transakcija, čime je teško identificirati određenu transakciju. Koristi uslugu miješanja novčića na temelju CoinJoin. Ovo je izborna značajka privatnosti koju korisnik može koristiti ako to želi. No, putem ove značajke u jednom slanju ne možete poslati više od 1000 DASH. To je ograničenje.

Trenutačno slanje (Instant Send) – Ova usluga vam omogućuje slanje Dash transakcija odmah (u roku od 1,5 sekunde). Ali Masternodes (vidi ispod) naplaćuje veće naknade za obradu takvih transakcija. InstantSend također rješava problem dvostrukog trošenja. Napomena: InstantX je ponovno brendiran u InstantSend 2016. godine.

Glavni čvorovi (Masternodes) – Za razliku od Bitcoina, gdje je svaki čvor jednak, Dash ima posebno privilegirane čvorove pod nazivom Masternodes. Svatko može formirati Masternode tako što će držati 1000 DASH kao kolateral. Ovi posebni čvorovi izvršavaju PrivateSend i InstantSend funkcije, i zarađuju 45% nagrade za blok.

Količina Dash novčića

Dash je dizajniran tako da ima ukupno 18 milijuna novčića.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *