Što je Ethereum (ETH)?

Bitcoin nije osmišljen za slanje više od nekoliko kilobajta podataka po transakciji, niti je sposoban izvoditi proračune koji se ne uklapaju u njegov ograničeni (po dizajnu) skriptni jezik. Satoshi Nakamoto, kreator Bitcoina, vjerovao je kako bi ograničavanje funkcionalnosti sustava znatno poboljšalo sigurnost.

Ali Vitalik Buterin, kreator “Ethereuma”, je gledao na stvari malo drugačije. Vitalik je zamislio Ethereum kao “svjetsko računalo”; koje se sastoji od virtualne mašine (EVM), Turing-kompletnog jezika (Solidity, a uskoro Viper), tokena (ETH) i goriva (gas) za napajanje svake transakcije u svojoj mreži. Ova kombinacija omogućuje stvaranje složenih programskih računalnih uputa – obično poznatih kao pametni ugovori (smart contract) i decentralizirane aplikacije ili “DApps”.

Ethereum ima svoj vlastiti token pod nazivom “Ether” (ETH); može se koristiti za plaćanje drugih ljudi, pa čak i strojeva. U biti, možete poslati ETH na pametan ugovor koji će se samoizvršiti (ETH se pretvara u “gas” kada traži izvršavanje računanja u “EVM”) i izvesti složeni set uputa. S Ethereumom, osoba može unaprijed odrediti granice povlačenja (withdrawal limits); čak može kreirati smart contract koji će ether poslati vašoj voljenoj osobi kada se zadovolje određeni uvjeti, na primjer kada se potvrdi vaša smrt.

Ideja Ethereuma nije da bude samo još jedna kriptovaluta. Umjesto toga, to je naporno kodiranje, pokretanje i izvršavanje pametnih ugovora i DApps neovisno bez ljudske interakcije.

Gdje kupiti Ethereum (ETH)

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine (ili ethereume) na Binance. Pratite upute i zamijenite bitcoine po najpovoljnijem tečaju za Ethereum (ETH). To je tako jednostavno.

Povijest Ethereuma

Ruski programer Vitalik Buterin stvorio je Ethereum krajem 2013. godine. Vitalik je formalno najavio Ethereum u siječnju 2014. na Sjevernoameričkoj Bitcoin konferenciji (The North American Bitcoin Conference) u Miamiju, USA.

Budućnost Ethereuma: više nego samo novac

Budućnost Ethereuma nije samo sjajna kao digitalne valute, već i kao platforme za pokretanje pametnih ugovora i DApps.

Ubrzava migraciju iz centralizirane ekonomije u decentraliziranu, bez granica i s manje dozvola svjetsku ekonomiju.

Decentralizirane aplikacije pozitivno bi mijenjale industrije poput financija, zabave, nekretnina, akademskih zajednica, osiguranja, zdravstva, javnog sektora i društvenih medija.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *