Što je Iota (IOT)

Prema IOTA web stranici, IOTA je revolucionarno, novo transakcijsko rješenje i sloj za prijenos podataka za Internet stvari. Temelji se na novoj distribuiranoj knjizi, Tangle, koja nadilazi neučinkovitost trenutnog Blockchain dizajna i uvodi novi način postizanja konsenzusa u decentraliziranom peer-to-peer sustavu.

Sličnosti i razlike s Bitcoinom

Bitcoin transakcije obrađuju rudari u sekvencijskim skupinama zvanim blokovi. Postoji ograničenje koliko transakcija može biti obrađeno u jednom bloku što je dovelo do intenzivnih rasprava o tome kako skalirati Bitcoin.

IOTA tim ima za cilj ukloniti potrebu za blokovima i omogućiti bolje skaliranje. U IOTA ne postoji koncept rudara koji provjeravaju mrežne transakcije kao što je to kod Bitcoina ili većine drugih lančanih blokova (blockchain). Umjesto toga, za svaku transakciju koja se pojavi u IOTA, kreator transakcije treba imati odobrene dvije prethodne transakcije na mreži obavljajući neki računalni rad. U osnovi, u IOTA vi možete obavljati transakcije bez naknade kao nagrade za pomoć pri osiguravanju mreže.

Usporedba Tangle i Blockchain

IOTA ima 4 ogromne prednosti u odnosu na Blockchain kriptovalute jer to je:

  • Skalabilno
  • Decentralizirano
  • Modularno
  • Bez naknada

Izostanak transakcijskih naknada u IOTA omogućava iznimno male transakcije koje se nazivaju nanouplate (nanopayments). Zbog trenutne zagušenosti Bitcoina, naknade za transakcije mogu biti relativno visoke (prosječna naknada za transakcije u iznosu od $40 u vrijeme pisanja), što ga čini nepraktičnim za male uplate. IOTA tim vjeruje da je mogućnost korištenja nanouplata jedini način na koji uređaji povezani na Internet mogu međusobno obavljati transakcije.

Tehnologija

IOTA-ina distribuirana knjiga, Tangle, temelji se na podatkovnoj strukturi koja se naziva Directed Acyclic Graph (DAG). Za svaku transakciju koja se pojavi na IOTA mreži, transakcija treba odobriti dvije prethodne transakcije provodeći malu količinu dokaza o radu (Proof of Work) za njih. Pretpostavka je da će, kada se javi više transakcija, mreža biti u mogućnosti brže skalirati jer se više provjera izvodi paralelno.

Zabrinutost zajednice

Budući da je tehnologija još uvijek u svojim ranim danima, IOTA se oslanja na “koordinatora“ iz IOTA fondacije za zaštitu mreže od napada. “Koordinator” služi kao kontrolna točka za valjane transakcije. U prošlosti su se događala zatvaranja “koordinatora” zbog čega je službeni IOTA novčanik nekoliko dana bio neupotrebljiv i to je dovelo do kritiziranja centralizacije u mreži.

34% napada i koordinator

Oni koji poznaju tehnologiju blockchaina znaju da je blockchain ranjiv ako jedna strana ima 51% računalne snage na mreži. Teorijski je moguće da loš akter kreira i potvrdi lažne transakcije. Budući da IOTA koristi Tangle za provjeru svojih transakcija, teoretski je ranjiva ako jedna strana kontrolira samo 34% (više od 1/3) računalne snage mreže.

Ne treba podcjenjivati poteškoće u provedbi napada od 34% protiv IOTA Tangle. Budući da je Tangle komplicirana mreža čvorova i transakcija, još uvijek biste trebali otkriti gnijezdo mreže prije nego što iskoristite svoju 34% prednost.

IOTA je u ranoj fazi najranjivija na takav napad. Budući da je mlada mreža malena, s manje čvorova, napadaču je lakše akumulirati 34% udjela u mreži. Za borbu protiv ove prijetnje, IOTA koristi “koordinatora” u svojoj ranoj implementaciji, kako bi se osiguralo da početni Tangle nije ugrožen.

Iako je to u ranim danima nužan korak za sigurnost, IOTA planira ukloniti koordinatora kada mreža bude dovoljno jaka, što znači da su platforma i kriptovaluta trenutačno centralizirane, pa ako se odlučite sada investirati, trebate imati povjerenja u IOTA fondaciju.

Internet stvari

Da biste razumjeli IOTA, vi trebate razumjeti Internet Stvari (Internet of Things, IoT). IoT se odnosi na mrežu fizičkih objekata povezanih s Internetom koji mogu prikupljati i razmjenjivati podatke pomoću ugrađenih senzora. Računala, mikročipovi, kuhinjski aparati, bolnički uređaji i automobili dio su IoT. IOTA, kriptovaluta, sebe precizira kao “okosnicu IoT”. IOTA želi postati standardizirana knjiga za IoT, koju pristaše IOTA nazivaju “knjiga svega” (“the Ledger of Everything”).

Internet Stvari će biti ogroman – pametni strojevi i pametno življenje preko međusobno povezane mreže miniračunala. Zanimljiv dio je da IOTA mogu koristiti i strojevi a ne samo ljudi. To je zato što IOTA ima potpuno besplatne naknade za prijenos, čak i mali strojevi mogu to koristiti. To omogućuje formiranje ekonomije stroj-do-stroj. Na primjer, vakuumski robot bi mogao zatražiti uslugu prijevoza taksijem od obližnjeg drona do druge zgrade. To stvara cijeli svijet mogućnosti za budućnost čovječanstva – ili čak strojne vrste.

Svakim danom naše aplikacije i strojevi postaju nešto više, nisu samo glupe stvari. Sadrže senzore, softver i mrežnu povezivost, tako da mogu predvidjeti i odgovoriti na naše potrebe. Ovaj “Internet stvari” ubrzano raste – stručnjaci procjenjuju da će do 2020. godine sadržavati 30 milijardi objekata, a globalno tržište će biti vrijedno 7,1 trilijuna dolara. Sve više, postoji potreba za objektima koji međusobno mogu razgovarati i poslati uplatu a ne samo telefonirati kući.

Da, u bliskoj budućnosti, vaša solarna ploča može kontaktirati žarulje vašeg susjeda kako bi “prodala” vlastitu energiju (u IOTA kriptovaluti) i to samostalno, bez vas.

Kvantna zaštita

Kvantna računala dolaze ove godine i mogu napraviti jednu stvar koju tradicionalna računala ne mogu – Shorov algoritam može slomiti kriptografiju koja se koristi u Bitcoinu i drugim klasičnim kriptovalutama. Iako je trenutna generacija kvantnih računala dovoljno snažna za izvođenje izračuna, buduća srednja kvantna računala će to moći. To znači da Bitcoin možda neće biti siguran u budućnosti budući da je moguće da se probije u nečiji novčanik. IOTA je po dizajnu kvantno zaštićena.

Gdje kupiti IOT

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine ili ethereume na HitBTC ili Binance. Pratite upute i zamijenite po najpovoljnijem tečaju za Iota (IOT).


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *