Što je Litecoin (LTC)?

Litecoin je prvi alternativni novčić (altcoin) na svijetu, a poput Bitcoina, dizajniran je kao peer-to-peer (korisnik-s-korisnikom, svatko-sa-svakim) globalna platna mreža otvorenog izvornog koda koja je zaštićena šifriranjem.

Iako Litecoin ima mnoge iste značajke kao Bitcoin, još uvijek postoje temeljne razlike između obje valute.

Za što se koristi Litecoin?

Litecoin je kriptovaluta poput Bitcoina. Litecoin također postoji na Internetu kao digitalni novac. Međutim, temelji se na potpuno drugačijem protokolu. Osmišljeno je da djeluje poput čistog digitalnog novca, što znači da ga nitko ne može osjetiti, dotaknuti ili uhvatiti.

Službena Litecoin stranica kaže: “Litecoin je peer-to-peer Internet valuta koja omogućava instantne, s gotovo nula troškova, isplate svakoj osobi na svijetu.”

Litecoin je također open source, decentraliziran i podržan kriptografskom matematikom kako bi sredstva i transakcije bili sigurni i privatni.

Baš kao i Bitcoin, Litecoin koristi tehnologiju nazvanu Blockchain za pohranu sredstava, a budući da je riječ o kriptovaluti koja se temelji na blockchainu, Litecoin se može rudariti i s njim se može trgovati kao investicijom.

Važno je napomenuti da Litecoin nije napravljen da bi se natjecao protiv Bitcoina. Umjesto toga, Litecoin je napravljen kako bi djelovao kao nadopuna i alternativno rješenje za plaćanje.

Kada i zašto je kreirana Litecoin kriptovaluta?

Litecoin je 7. listopada 2011. stvorio Charlie Lee, bivši zaposlenik Googlea, koji je prestao raditi kako bi se s punim radnim vremenom usredotočio na Litecoin. Litecoin je dizajniran tako da nadopunjuje Bitcoin rješavanjem problema vezanih uz transakcije i rudarenje.

Izvorno, Litecoin je bio izvedenica iz Bitcoina ali s nekim izmjenama. Charlie Lee je izmijenio kod i protokol na način koji je smatrao najboljim s ciljem da postigne veću prihvaćenost valute. Litecoin je privukao veliku pažnju i postigao veliku vrijednost u 2013. godini.

Lee je htio smanjiti vremensku potvrdu blokova od 10 minuta na 2,5 minute što bi omogućilo bržu obradu i niže naknade za transakcije za razliku od Bitcoina.

Na taj način, Lee je povećao brzinu transakcije i sada je s Litecoinom moguće obavljati plaćanje oko 4 x brže (u usporedbi s Bitcoinom).

Izvorni Bitcoin algoritam SHA-256 promijenjen je u Scrypt algoritam.

Litecoin je trenutno jedna od top pet kriptovaluta. Razlozi, zbog kojih je Litecoin u prvih pet, su u tome da se Litecoin može kupiti kroz glavne novčanike i mjenjačnice kao što su Coinbase i GDAX, a također je i jedna od valuta koju podržavaju glavni rudarski operacijski sustavi kao što je Genesis.

Napredna kriptovaluta sljedeće generacije

Litecoin je vrlo napredna kriptovaluta sljedeće generacije i to je jedan od razloga zašto je postao toliko popularan.

Razlog zbog kojeg investitori trebaju obratiti pažnju na Litecoin leži u tome jer ova kriptovaluta daje veliku prednost inženjerima i dizajnerima koji pokušavaju razviti nove namjene za alternativne kriptovalute. Zapravo, Litecoin danas koriste mnogi inženjeri za testiranje novih aplikacija i rješenja koja će se proširiti na druge kriptovalute.

Na primjer, Litecoin je bio jedna od prvih alternativnih kriptovaluta koju su inženjeri koristili za testiranje napredne tehnologije prijenosa nazvane Lightning Network. U svibnju 2017. Christian Decker prenio je 1,3 c vrijedan Litecoin iz Züricha u San Francisco koristeći tu mrežu. Ta transakcija može biti revolucionarna po tome jer je sjela za manje od sekunde, što znači da će Lightning i Litecoin ili druge kriptovalute možda jednog dana biti osnova superbrze globalne platne mreže.

Važno je napomenuti da je Litecoin postao prva od top 5 kriptovaluta (po tržišnom kapitalu) koja je primjenila naprednu tehnologiju šifriranja pod nazivom Segregated Witness (“SegWit”) u svibnju 2017.

Koliko će Litecoina biti u opticaju?

Litecoin je bio prvi koji je identificirao ograničenu opskrbu od 21 milijun bitcoina, zbog toga je Litecoin došao s ponudom 4 x većom od Bitcoina.

Litecoin mreža planira proizvesti 84 milijuna Litecoina. Trenutno se u opticaju nalazi oko 53 milijuna primjeraka, što znači da još 31 milijun jedinica treba biti izrudareno.

Svake 2,5 minute se izrudari jedan blok Litecoina koji generira 25 novčića, što iznosi 14.400 Litecoina dnevno.

Značajke Litecoina

Litecoin nastoji implementirati tehnološka dostignuća koji mu omogućuju održavanje svojeg položaja kao vodeće kriptovalute:

Široko dostupni resursi

Vi možete naći opće informacije o Litecoinu, popis mjenjačnica i usluga koje podržavaju Litecoin. Najnovije statistike mreže mogu se naći na Litecoin Block Explorer Charts, dok se opće informacije mogu naći na Litecoin Wiki. Još jedna stvar koju treba istaknuti je da je izvorni kod za Litecoin Core otvoren i dostupan svima kroz GitHub.

Blockchain

Litecoin blockchain se uspješno može nositi s većim brojem transakcija u usporedbi s Bitcoinom, a razlog tome je zato što Litecoin blockchain ima češće generiranje blokova. Primjenom češćeg odnosno bržeg generiranja blokova, SegWit i Lightening Litecoin mreže podržavaju velike količine transakcija bez potrebe za izmjenom softvera u budućnosti, što čini Litecoin učinkovitijim za trgovce i korisnike koji imaju koristi od nižih naknada i kraćeg vremena za potvrde.

Softver otvorenog izvora

Litecoin je open source softver (softver otvorenog koda) i ima transparentni proces izdavanja koji olakšava neovisnu provjeru binarnih datoteka i njihov odgovarajući izvorni kod. Softverski projekt je izdan pod licencom MIT/X11. To znači da korisnici imaju moć pokrenuti, mijenjati i kopirati softver i distribuirati, po izboru, izmijenjene inačice softvera.

Šifriranje novčanika

Vaši Litecoini mogu biti šifrirani kao i sve dobre kriptovalute. Možete provjeriti stanje računa i pregledavati transakcije. Međutim, trebate unijeti zaporku prije nego što potrošite Litecoine.

Rudarenje

Litecoin koristi algoritam nazvan Scrypt koji određuje postupak miniranja za nove novčiće. Scrypt također omogućuje veći stupanj paralelne obrade i općenito je dostupniji novim rudarima od tradicionalnog algoritma. S Litecoin blockchainom, rudari su trenutno nagrađeni sa 25 novih Litecoina po bloku, a iznos je prepolovljen svake 4 godine ili otprilike svakih 840.000 blokova. Litecoin mreža planira proizvesti 84 milijuna Litecoina. To je 4 puta više jedinica valute od Bitcoina.

Integracija u industriju

Litecoin je izvorno bio izvedenica od Bitcoina. Kao rezultat toga, dvije valute još uvijek dijele mnoge iste značajke. Litecoin je zato jedna od najcjelovitijih kriptovaluta u sektoru, a podupire ga odana i strasna zajednica. Također uživa širok raspon podrške u čitavoj industriji. Litecoin je dobro podržan od strane mjenjačnica, programera, internetskih casina, online i offline trgovaca i ATM uređaja (bankomata).

Gdje kupiti Litecoin (LTC)

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine ili ethereume na Binance. Pratite upute i zamijenite po najpovoljnijem tečaju za Litecoin (LTC). To je tako jednostavno.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *