Što je Ripple (XRP)?

Pojam Ripple često se koristi kao sinonim za brzu mrežu prijenosa novca, Ripple i pripadajuće novčiće, XRP, kao i holding društvo. Ako vas Ripple (XRP) zbunjuje, ne brinite jer ćete u ovom vodiču naučiti sve što trebate znati o njemu.

Ripple je privatna kompanija koja nastoji stvoriti novu infrastrukturu za plaćanje koja poboljšava pouzdanost i brzinu a istodobno smanjuje troškove. Ripple ovu globalnu mrežu koja koristi Ripple softver naziva “Internet vrijednosti” (Internet of Value) – novu platformu za preoblikovanje svijeta poslovanja i preobrazbu starog poretka.

XRP ledger (XRP javna knjiga) je proizvod otvorenog izvornog koda kojeg je stvorio Ripple kako bi riješio glavnu točku trenja u međunarodnim plaćanjima a to je predfinanciranje nostro/vostro računa. Banke mogu koristiti XRP za izvornu likvidnost na zahtjev u realnom vremenu a također i pružatelji usluga platnog prometa kako bi smanjili troškove devizne razmjene, omogućili brže sjedanje uplata i proširili doseg na nova tržišta.

Ripple je u osnovi protiv stanja u onome što oni zovu “zidanim vrtovima” (walled gardens) financijskih mreža koje se sastoje od kreditnih kartica, banaka, PayPal-a i drugih institucija koje ograničavaju protok novca s kašnjenjima obrade, provizijama za zamjenu valuta i naknadama.

Tko pokreće Ripple?

Ripple je uistinu globalna tvrtka. Ima urede širom svijeta – New York, San Francisco, London, Luxsembourg, Singapore, India i Sydney. Vodstvo tvrtke kombinira iskustvo u tehnologiji, sukladnosti i financijskim uslugama koje obuhvaćaju desetljeća.

U Ripple tim su uključeni CEO Brad Garlinghouse, SVP globalne prodaje John Mitchell, SVP poslovnog razvoja Patrick Griffin, VP financija Cameron Kinloch, CTO Stefan Thomas, glavni kriptograf David Schwartz, glavni Compliance Officer Antoinette O’Gorman i globalni voditelj strateških računa Marcus Treacher. Upravni odbor ima iskustva u financiranju, regulaciji i politici.

Gdje Ripple vidi priliku?

Stanje u globalnoj sferi plaćanja je čudno i neobično zaostalo. Mi možemo streamati i preuzeti cijelu diskografiju nekog od umjetnika na telefon čak i ako se nalazimo usred šume ali slanje novca u visini od samo nekoliko znamenaka svojim roditeljima zahtijeva naknadu i vrijeme obrade.

U današnje vrijeme kada tehnologija za lako globalno plaćanje već postoji, zašto je globalno plaćanje sada već daleko zaostalo? Pa, financijske institucije kolektivno zarađuju milijarde dolara na plaćanju pristojbi i ne trče za tim da bi inovirali i poboljšali tradicionalni sustav koji im omogućuje da toliko zarađuju.

Financijska je industrija također sklona održavanju relevantnih informacija obloženih kompliciranim financijskim žargonom koji nije lagan za razumjeti prosječnim ljudima. Riječi poput “kvantitativno ublažavanje” i “kolateralizirane dužničke obveze” stavile su financijsku stvarnost iza ezoterične zavjese.

Međutim, umjesto da se prihvati pristupa “spaljene zemlje”, kojeg su usvojili mnogi ideolozi kriptovaluta, Ripple nastoji surađivati s aktualnim financijskim svijetom a cilj mu je biti globalna mreža, platforma koja će omogućiti svakome da prenese novac u bilo kojoj valuti u bilo koju valutu u nekoliko sekundi.

Gdje tu dolazi Ripple?

Ripple ima priliku da prodrma financijsko tržište.

Ripple je pušten 2012. godine. U stvari, Ripple je već sada tvrtka koja ostvaruje prihode s više od 100 financijskih institucija na svojoj blockchain mreži, uključujući BBVA, Banco Santander, Westpac i Standard Chartered Bank.

Da bismo razumjeli kako Ripple funkcionira, korisno je nešto znati o sustavu bruto poravnanja u realnom vremenu (Real-time Gross Settlement System, RTGS) i Ripple transakcijskom protokolu (Ripple Transaction Protocol, RTXP).

Na primjer, kada se novac šalje putem Bitcoina, vrijednost se podmiruje u realnom vremenu (ne računajući bilo kakva kašnjenja Bitcoina), a to je ono što podrazumijevamo pod pojmom RTGS.

Ripple koristi nešto što se naziva “gateways” (vrata). To se najbolje opisuje kao nešto slično globalnoj knjizi koja se sastoji od nečega slično privatnim blokovima. To je u osnovi digitalni portal kojeg koriste financijske institucije, tvrtke i vlade da bi se pridružile Ripple mreži. To se zove RTXP, formalno je poznato kao RippleNet.

Kada se neka financijska institucija, tvrtka ili vlada pridruže RTXP-u, ona može obavljati transakcije s drugim gatewayima s djelićem troškova i s puno većom brzinom. RTXP također omogućuje primanje uplata od kriptovaluta (BTC, ETH, itd.) i fiat valuta (USD, EUR, itd.).

Treba još napomenuti da Ripple Network također funkcionira kao mjenjačnica između svih vrsta fiat valuta (USD, EUR, itd), no za to mora biti u stanju jamčiti likvidnost. Tu dolazi XRP. XRP je digitalna vrijednost koja je napravljena posebno za poduzetnike kao izbor na zahtjev za dobivanje likvidnosti u prekograničnim plaćanjima. Banke mogu koristiti XRP na izvoru likvidnosti u realnom vremenu na zahtjev, bez potrebe da unaprijed financiraju nostro račune, dok ga pružatelji usluga plaćanja koriste kako bi smanjili troškove na stranim burzama, poboljšali brzinu sjedanja plaćanja ili došli do drugih tržišta.

Kao što vidite, Rippleova infrastruktura ima smisla za velike korporacije. Međutim, to nije namjenjeno prosječnom potrošaču. Ripple Transaction Protocol (RTXP) ne daje prosječnom potrošaču mnogo koristi. Dakle, Ripple vjerojatno neće ubrzo promijeniti način na koji vi osobno primate i šaljete novac. Međutim, Ripple gleda na to kako revolucionirati kretanje novca diljem svijeta na višoj razini.

U usporedbi s ostalim kriptovalutama kao što su BTC i ETH, XRP sjeda nevjerojatno brzo u samo samo četiri sekunde. Za usporedbu, Bitcoinu (BTC) za sjedanje treba sat vremena a Ethereumu (ETH) dvije minute. Tradicionalnim sustavima za to treba tri do pet dana, što je još gore. XRP je također vrlo skalabilan. ETH obrađuje 15 transakcija u sekundi, BTC obrađuje 3 do 6, dok se XRP knjiga može nositi s više od 1500 transakcija u sekundi.

Je li Ripple centraliziran?

S obzirom na činjenicu da Ripple Labs posjeduje oko 61,4 milijardi XRP tokena, moglo bi se reći da je Ripple centraliziran ili barem više centraliziran od većine ostalih kriptovaluta.

Međutim, Brad Garlinghouse (CEO, izvršni direktor i utemeljitelj Ripplea) gleda na to drugačije i on tvrdi da “Ripple nije centraliziran. Da bismo bili jasni, ako je Ripple danas nestao, XRP će nastaviti funkcionirati, to je po meni najmjerodavnije da li je nešto decentralizirano.”

Pravi odgovor na pitanje je li Ripple centraliziran ili nije, je taj da je to čudna mješavina jednog i drugog. Ova holding kompanija posjeduje više od pola tokena s planovima da u opticaj pusti ostatak. To je vjerojatno prioritet stjecanja i uključivanja novih partnera na Ripple mrežu. Centralizacija nije nužno loša stvar. Međutim, to odbija mnoge “decentralizirane” ideologe unutar zajednice kriptovaluta.

Koliko je velika Ripple mreža (RippleNet)?

RippleNet stalno raste a trenutno ima preko 100 korisnika i 75 komercijalnih implementacija. Trenutačno ćete pronaći digitalne mjenjačnice sredstava, banke, pružatelje usluga plaćanja i još mnogo toga, a svi ti entiteti obrađuju i osiguravaju likvidnosna plaćanja preko RippleNeta, unaprjeđujući svoje prekogranične usluge plaćanja.

Popis subjekata koji koriste RippleNet uključuje brojne financijske institucije: SBI Remit, UniCredit, Axis Bank, SEB, UBS, Credit Agricole, Westpac, Santander, Standard Chartered, BMO, RBC i Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Trebate li uložiti u Ripple (XRP)?

To je do vas.

Gdje kupiti Ripple (XRP)

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine ili ethereume na HitBTC ili Binance. Pratite upute i zamijenite po najpovoljnijem tečaju za Ripple (XRP). To je tako jednostavno.

Kako kupiti i pohraniti Ripple?

Prije svega, morate znati jednu važnu stvar: Za razliku od besplatnih Bitcoinovih novčanika, Ripple novčanici zahtijevaju 20 XRP za rezervaciju vašeg novčanika. Dakle, ako dodate 1000 XRP u vaš novčanik (wallet), od toga će se 20 XRP koristiti za rezerviranje adrese novčanika. To je jedan od razloga zbog kojeg ne želite koristiti više novčanika za XRP (osim ako vam to nije potrebno).

Izaberite pravi novčanik od prvog dana, tako da ne gubite po 20 XRP na različitim adresama novčanika.

XRP se može kupiti ili razmjenjivati na tržištima kriptovaluta. Najbolji i najlakši način je da kupite Bitcoin ili Ethereum i zamijenite za Ripple. Drugi način je da koristite mjenjačnicu poput Binance i kupite XRP sa BTC (Bitcoin) ili ETH (Ethereum).

Binance je brzo rastuća mjenjačnica koja je započela sredinom 2017. godine i brzo prihvaća mnoge nove kriptovalute za svoje korisnike. Ako želite odmah uzeti XRP, možete koristiti Binance da biste dobili XRP novčanik.

Kad vam je hitno potreban XRP, vi možete na Binance pretvoriti BTC u XRP i pohraniti ih u vašem Binance novčaniku.

Još jedna dobra stvar za kupnju i pohranjivanje vašeg XRP na Binance je da možete podnijeti zahtjev za 50% popusta na naknadu za trgovanje kada razmijenite BTC ili ETH u XRP.

Još jedna prednost na Binance je da to može biti vaš prvi korak u trgovanju kriptovalutama. Kupujte nisko – prodajte visoko. To stvarno nije potrebno objašnjavati. Odaberite kriptovalutu koja dobro stoji na tržištu, pratite kretanje, kupite kad vrijednost pada, prodajte kad vrijednost raste.

Kasnije, vi možete prenijeti XRP u Ledger Nano S ili Ledger Blue (ili bilo koji drugi hardverski novčanik koji podržava XRP). Ako ste netko tko ulaže u kriptovalute, preporučujemo da naručite Ledger Nano S, hardverski novčanik koji osigurava da imate potpunu kontrolu nad svim vašim novčićima.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *