Što je Tron (TRX)

Tronix (TRX) je službena valuta TRON-a, koja ima za cilj biti decentralizirana platforma za razmjenu sadržaja za zabavu i eventualno korištenjem blockchain i peer-to-peer (p2p) mrežne tehnologije. Utemeljena od strane neprofitne zaklade u Singapuru, zaklada Tron nastoji se uhvatiti u koštac s globalnom industrijom zabave – trenutno vrijednoj trilijun dolara (vrijednost koja se označava sa 1 i osamnaest nula).

Prema njihovom dokumentu, “članovi tima TRON-a su sljedbenici Sir Tim Berners-Leea, koji su uvjereni da je protokol, od trenutka izuma, sredstvo za ljudska bića, a ne alat za profitiranje malih skupina”. Inače, ako ne znate, Tim Berners-Lee je utemeljitelj World Wide Weba.

TRON-ova otvorena, decentralizirana platforma i distribuirana tehnologija pohrane omogućit će kreatorima digitalnog sadržaja da izbace posrednike kao što su Apple Store i Google Play Store. Proizvođači sadržaja tako će moći dobiti sredstva izravno od potrošača.

Trenutačno puno korisničkih podataka i prometa kontrolira nekoliko korporacija kao što su Google, Facebook, Amazon i Snapchat. TRON pokušava ublažiti ovu kontrolu stavljajući vlasništvo nad podacima natrag u ruke kreatora.

Ključne značajke

TRON želi “liječiti Internet” kroz sljedeće značajke:

 • Oslobođenje podataka: besplatni i nekontrolirani podaci
 • Omogućavanje ekosustava sadržaja u kojem korisnici mogu dobiti digitalnu imovinu od širenja sadržaja
 • Osobni ICO s mogućnošću distribucije digitalne imovine
 • Infrastruktura koja će omogućiti distribuciju mjenjačnica digitalnih sredstava (kao što su igre) i predviđanje tržišta.

TRON ima za cilj “liječiti Internet” izgradnjom svjetskog besplatnog sustava za zabavu na blockchainu. Protokol dozvoljava korisnicima slobodno objavljivanje, pohranjivanje i posjedovanje podataka, omogućujući im da posjeduju prava na vlastiti sadrža i da odlučuju kada, kako i po kojoj cijeni će ga dijeliti.

Zakladu Tron je osnovao trenutno izvršni direktor, Justin Sun, u Singapuru. Njegov je cilj stvoriti “svjetski sustav besplatnog sadržaja za zabavu” korištenjem pametnih ugovora. Jednostavnije rečeno, to je tehnologija koja može oduzeti tržišni udio kojeg trenutačno drže razne vrste platformi za distribuciju sadržaja kao što su Google Play i Apple Store. TRON je namijenjen kreatorima sadržaja koji bi inače morali platiti za pristup tim platformama. S TRON-om, oni bi mogli besplatno distribuirati svoj rad. Protokol koji stoji iza TRON-a omogućuje kreatorima da donose odluke o cijeni (ako postoji) sadržaja, kako će se distribuirati, itd.

Sun želi postaviti TRON kao novu vrstu “distribuirane ekonomije” u digitalnoj zabavi, uključujući sve od streaminga videa, online kockanja, pa do društvenih mreža – gdje korisnici sami posjeduju ekonomiju. TRONIX je kriptovaluta koja se pokreće na TRON-u. Ovdje treba napomenuti da, u službi te distribuirane (raspodijeljene) ekonomije, TRON također podržava i druge kriptovalute.

TRON je u procesu prijenosa TRX na Peiwo APP. Ovo će dati mogućnost za 10 milijuna korisnika da razmjenjuju token u oba pravca..

TRON će podržavati sve vrste virtualnih valuta ali TRX će biti službena. Uz to, sve ostale valute morat će se pretvoriti putem TRX-a.

Kako radi TRX?

Ovo je dugoročni projekt s nizom faza koje počinju s Exodusom u 2017. godini i u konačnici dovode do Eternity 2023. godine. Ključna obilježja svake faze:

 1. Exodus: Besplatna platforma za peer-to-peer distribuciju, pohranu i sadržaj.
 2. Odyssey: Ekonomski poticaji koji će poticati kreiranje sadržaja
 3. Great Voyage: Pojedinačne ICO mogućnosti
 4. Apollo: Mogućnost da producenti sadržaja izdaju osobne tokene (TRON 20 Token)

Koraci 5 i 6 gledaju na daljnju mogućnost decentralizacije industrije igara. Oni omogućuju programerima da slobodno grade platforme za igre i da ostvaruju novčane poticaje za uspostavljanje navedenih igara.

Imenom i prezimenom

CEO i osnivač TRON-a, Justin Sun, često za sebe kaže da je “sljedeći Jack Ma” (utemeljitelj Alibabe). Sun ima izuzetno impresivan životopis i samo 27 godina:

 • Diplomirao na Sveučilištu Pennsylvania
 • 2015 Forbes Kina 30 ispod 30
 • 2017 Forbes Azija 30 ispod 30
 • Utemeljitelj Peiwo APP (kineski Snapchat)
 • Polaznik Hupanovog sveučilišta kojeg je osnovao Jack Ma
 • Bivši glavni predstavnik Ripple Kina.

Osim njega, u timu su i drugi ključni igrači. CTO Lucien Chen je bivši zaposlenik u Alibaba s velikim iskustvom u radu s prvoklasnim internetskim tvrtkama kao što su Netease, Qihoo 360 i Tencent.

TRON već dobro podržavaju vrhunski kineski programeri kao što su Maorong Lin i Xiadong Xie. Oni donose višegodišnje iskustvo u tehničkom razvoju u zabavnoj industriji i internetskoj trgovini.

TRON podržavaju značajni članovi iz kineskog biznisa kao što su Hitters Xu (utemeljitelj, Nebulas), Tang Binsen (utemeljitelj, mobilna igra Clash of Kings), Xue Manzi (poznati kineski anđeo investitor), Chaoyong Wang (utemeljitelj, China Equity Group s $2 milijarde vrijednim tržištem), Dai Wei (CEO, OFO bike), Huobi.com i još mnogi.

Gdje kupiti TRX

Kupite Bitcoin (BTC) ili Ethereum (ETH) s kreditnom/debitnom karticom (Visa, Master Card) ili gotovinom (Western Union) na CoinMama. Registrirajte se i deponirajte bitcoine ili ethereume na HitBTC ili Binance. Pratite upute i zamijenite po najpovoljnijem tečaju za Tron (TRX). Jednostavno je.

Je li Tron (TRX) vrijedan ulaganja?

Tron nema radni proizvod (samo sjajna ekipa i obećanja). Iza ove kriptovalute stoji samo ideja a implementacija je još daleko. Iako su namjere i tehnologije detaljno opisane, to ne opravdava dugotrajnu tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara. Petogodišnji plan, to je previše vremena u sferi kriptovaluta. Ovo se isplati kao dugoročno ulaganje.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *