Tvrdi disk vrijedan 7500 bitcoina

Zakopan negdje ispod jednog metra blata i smeća, u Docksway odlagalištu otpada blizu Newporta, u Walesu, na prostoru veličine nogometnog igrališta je hard disk kompjutera vrijedan nešto više od 5 milijuna američkih dolara.

Pripadao je Jamesu Howellsu koji ga je bacio kad je čistio svoj radni stol sredinom ljeta 2013. godine. Našao je tvrdi disk, izvađen iz pokvarenog Dell laptopa, u ladici radnog stola i bacio u smeće.

A onda je jednog petka u studenom 2013. godine shvatio da je hard disk u sebi sadržavao digitalni novčanik s 7500 Bitcoina kreiranih 2009. godine.

James Howells je bacio u smeće hard disk sa 7500 bitcoina koje je sam izrudario.

“Znate da kad stavite nešto u smeće a ne u glavu i sebi kažete ’to je loša ideja’? Ja sam to doživio. Ne znam točan datum, jedino mogu reći da je to bilo između 20. lipnja i 10. kolovoza. Vjerojatno sredinom srpnja 2013.”

Howells je ove bitcoine generirao početkom 2009., kada je Bitcoin bio poznat jedino u tehnološkim krugovima. U to vrijeme, nekoliko mjeseci nakon pokretanja, bilo je relativno lako “rudariti” digitalni novac, efikasno stvarati novac pomoću računala. Howells je pokrenuo program na svom laptopu i za tjedan dana on je generirao svoju zalihu. Danas bi za to isto bila potrebna enormno skupa i snažna računala.

Taj izgubljeni hard disk je sadržavao u sebi kriptografski “privatni ključ” koji je potreban da bi se moglo pristupiti i potrošiti bitcoine; bez toga “novac” je izgubljen zauvijek. A Howells nije imao backup.

Howells je prestao rudariti nakon tjedan dana jer se njegova djevojka žalila da je laptop previše glasan i vruć dok je pokretao programe za rješavanje složenih matematičkih problema potrebnih za kreiranje novih Bitcoina.

Godine 2010., njegov laptop Dell XPS N1710 se je pokvario nakon što je slučajno prolio limunadu na njega, pa ga je rastavio na dijelove. Većinu je bacio ili prodao ali je zadržao tvrdi disk u ladici iduće tri godine – do tog kobnog ljetnog dana kada je imao čišćenje.

Howells nije shvatio svoju pogrešku sve do petka, 15 studenog 2013. Howells je shvatio što je ostalo na njegovom hard disku.

“Ja sam čuo nekoliko priča o dečku iz Norveške koji je kupio bitcoine za vrlo nisku cijenu i prodao ih za visoku cijenu. Išao sam provjeravati cijenu i shvatio sam što sam učinio.”

“Ja sam tražio svaku mogućnost. Ja sam pokušao dohvatiti datoteke iz svih mojih USB stikova, iz svih mojih tvrdih diskova. Pokušao sam sve u slučaju da sam imao sigurnosnu kopiju datoteke ili sam ju kopirao slučajno. I … ništa.”

Njegov posjet odlagalištu nije dobro prošao.

“Razgovarao sam s jednim od dečki tamo dolje i objasnio situaciju. On me je zapravo odveo svojim kamionom do mjesta gdje je odlagalište, to jarka u kojem trenutno rade. To je otprilike veličine nogometnog igrališta, a on je rekao da nešto od prije tri ili četiri mjeseca bi moglo biti na oko metar i nešto dubine.”

Howells je prestao rudariti i prestao je razmišljati o bitcoinima.

“Nisam se zadržao na bitcoinima, bio sam rastresen. Ja sam dobio nekoliko djece od tada, bio sam zaokupljen s kućenjem i zaboravio na to sve dok to opet nije bilo u vijestima.”

Howells je razmišljao o nalaženju tvrdog diska, ali “čak i za policiju kako bi nešto pronašli, oni trebaju tim od 15 ljudi, dva rovokopača, sa psima i svu osobnu zaštitnu opremu. Dakle, za mene to financirati nije moguće bez garancije da ću na kraju doći do novca.”

“Ovdje je ćup sa zlatom za nekoga … Ja sam čak razmišljao o registraciji www.returnmybitcoin.com. Ta domena je na raspolaganju”, rekao je on.

Howell je također postavio Bitcoin wallet za donacije kako bi pronašao tvrdi disk.

“Ako mi ponude dio, to je dovoljno fer”, rekao je on. “Ako odu i pronađu za sebe … to je moja greška što sam tvrdi disk bacio u smeće.”

Newport council kaže da “očito, ako je to lako vratiti, mi ćemo to vratiti.”

Howell je realan.

“Ja sam sada na točki na kojoj ne znam da li bih se smijao ili plakao. Zašto nisam sada tamo s lopatom? Mislim da sam upravo odustao od toga da se ikada više može pronaći.”

“Još uvijek mislim da će to ići naviše. Ja mislim da je to sljedeći korak interneta i to je osnovni razlog zašto sam ja rudario. Kada sam prvi put naišao na informaciju o Bitcoinu, odmah sam znao. Imali smo sve drugo u to vrijeme; Google, Facebook, oni su već bili među vodećima u svojim područjima. Jedina stvar koja nedostaje je internet novac.”

Howell još uvijek poput razjarenog bika nasrće na Bitcoin.


Podijeli ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *